September - Nazomeren

De zomer begint zo langzaam op z’n eind te lopen, en dat is goed te merken. Alhoewel het weer nog steeds erg lekker kan zijn, wordt het langzaam weer koeler en komt er geregeld een regenbuitje voorbij. Ook merk je aan de tuin dat het seizoen voorbij is. De bloeiende tuin van de afgelopen maanden zal geleidelijk haar kleur verliezen.

Al geldt dit niet voor alle soorten. Met name bessen, aardbeien en andere soorten fruit zullen deze maand het rijkst zijn. Heerlijk sappig, en wat gaat er nu boven het eten uit je eigen moestuin?

Ook de siergrassen zullen in september hun prachtige uiterlijk laten zien. Dit is een van de beste maanden om nog wat tuinwerk te doen, zoals het opnieuw inplanten van de bloemenperken en het planten van bloembollen. Daarnaast kun je nu alvast beginnen met het maken van een plan voor de tuin van het jaar erop: neem gerust eens contact eens met een hovenier voor diens advies.

 • Terras & Bestrating

  TerrasIn september zullen er langzaam maar zeker meer regenbuien vallen. Daarom kun je beter maar alvast beginnen met het beschermen van je tuinmeubels, bijvoorbeeld door het bouwen van een afdak of een schuur waar je je spullen mooi in kunt opbergen.
  GrasveldIs het grasveld in je tuin inmiddels een beetje bruin en dor, na een lange zomer, en wil je graag volgend jaar weer een glanzend groen grasveld? Dan is september een ideale maand om nieuwe graszoden te plaatsen of graszaad te planten.

 • Vijver & Zwembad

  WaterlelieHoud goed in de gaten dat de waterlelie niet te dominant wordt in de vijver, doordat het grote blad ervan teveel wateroppervlak bedekt. Eventueel kun je de waterlelie, of de andere waterplanten, wat uitdunnen. Verwijder ook een te grote hoeveelheid aan kroos met een schepnet.
  VissenHet zal ’s avonds flink kunnen afkoelen, maar dat betekent niet dat de vissen meteen verdwijnen. Het water blijft nog goed op temperatuur, waardoor je niet moet vergeten om de vissen nog regelmatig te voeren.
  BladerenLangzaam maar zeker zullen er weer bladeren uit de bomen en struiken vallen. Zorg ervoor dat je je vijver en eventueel je zwembad met een net afschermt. Daarmee voorkom je overmatige rommel die in de vijver belandt.

 • Vogels & dieren

  NestkastjesJe kunt op dit moment al beginnen met het schoonmaken van de nestkastjes. Het broedseizoen is immers al voorbij, maar de vogels kunnen het wel in de komende maanden gebruiken om te overnachten.

 • Planten & Bloemen

  BloemperkenSeptember is een goede periode om na te denken over de bloemperken voor het jaar erop, en deze alvast te planten. Een hovenier informeert je graag over de mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je overmatig onderhoud kunt vermijden door grote groepen planten tegelijk aan te planten?
  HagenSnoei voor een laatste keer de hagen in je tuin, omdat ze tijdens de zomer substantieel gegroeid zullen zijn.
  NazomerplantenWil je ook in deze maanden nog van de pracht en praal van je tuin genieten? Dan kun je op dit punt nog een paar late bloeiers planten, die ervoor zorgen dat je tuin nog wat langer mooi blijft.
  VoorjaarsbollenAls je graag wilt dat je tuin er begin volgend jaar ook mooi bij staat, is dit het geschikte moment om voorjaarsbollen te planten. Zo weet je zeker dat volgend jaar in het voorjaar ook al van alles in je tuin tot bloei komt!
  Hoge plantenZorg voor voldoende steun voor hoge planten, zoals de zonnebloem en de monnikskap. Zet daar bijvoorbeeld een stevige stok tegenaan, waar je de plant aan vastbindt. Bij snoeien na november gaat de boom bloeden waardoor deze veel energie verliest.
  NotenbomenNotenbomen kun je het beste in deze periode snoeien. Daardoor zullen de wonden het snelst weer genezen, en voorkom je dat de boom hierdoor ernstige schade of infecties oploopt.
  Druif, walnoot, esdoorn, berk, haagbeuk, klimhortensiaDruif, walnoot, esdoorn, berk, haagbeuk, klimhortensia gaan bloeden als het blad eraf is en mogen daarom niet gesnoeid worden tussen oktober en mei.
  ZadenIn de herfst kun je ook zelf zaden verzamelen, zodat je je favoriete planten elders kun plaatsen of wellicht deze uit kunt delen aan vrienden of familie.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.