Oktober - Winterklaar maken

Oktober – de herfst op z’n allerbest! De mooiste kleuren zullen aan de bomen en struiken verschijnen, van geel tot aan rood en bruin. Ook zullen de spinnen en andere insecten weer volop actief zijn, wat gegarandeerd prachtige herfsttaferelen zal opleveren – wat te denken van de prachtige spinnenwebben voor de ramen en tussen de struiken?

De dagen zijn zienderogen korter en het weer zal frisser zijn, wat garant staart voor heerlijk frisse dagen waarop je volop in de tuin kunt werken. Er is immers meer dan genoeg te doen om ervoor te zorgen dat de tuin klaar is voor de winter.

Een aantal laatbloeiers – zoals de aster, herfstanemoon en monnikskap – zullen nog hun laatste bloemen hebben, net zoals een aantal vruchten, zoals bramen en frambozen, die ook nu nog een frisse maaltijd kunnen zijn. In oktober leg je het fundament voor de tuin van het jaar erop, door middel van het planten van hagen, bloembollen en rozen.

 • Terras & Bestrating

  TerrasTijd om het terras langzaamaan op te bergen. Zorg ervoor dat je je tuinmeubilair schoonmaakt en veilig opbergt, zodat het niet vuil kan worden of kan rotten. Zet het eventueel nog een keer goed in de was.
  GrasveldMaak het grasveld klaar voor de winter, bijvoorbeeld door het wegharken van afval en bladeren van het gras, en door het voor de laatste keer dit jaar te maaien.

 • Vijver & Zwembad

  VijverHaal alle dode plantendelen uit de vijver en zorg ervoor dat alles goed schoon is, voordat je het afdekt om het te beschermen tegen de vallende bladeren in de herfst.
  VissenBegin de vissen te voeren met speciaal wintervoedsel. Zo hebben ze genoeg om de lange, koude winter door te komen zonder extra voeding.

 • Vogels & dieren

  VogelsVogels zullen in deze periode in de tuin op zoek zijn naar zaden. Als je dit geen probleem vindt, kan dat tot mooie uitzichten leiden – maar als je deze zaden nog wilt gebruiken, kun je het beste ervoor zorgen dat je ze weghaalt voor de vogels ze komen halen.

 • Planten & Bloemen

  KuipplantenHaal kuipplanten alvast naar binnen om deze warm en gezond de winter door te laten komen. Zorg dat ze ergens in je woonruimte een goede plek krijgen, niet te dicht bij de verwarming of op de tocht.
  EenjarigenDe eenjarigen hebben nu het einde van hun bloeiperiode bereikt. Zorg dat je deze op tijd wegrooit om zo genoeg ruimte vrij te maken voor bloembollen.
  Vaste plantenIn deze maand zullen vaste planten aan hun rustperiode beginnen. Nu is het de tijd om de vaste planten nog voor de winter te vermeerderen of verjongen.
  BedekkingAlle planten die slecht bestand zijn tegen de kou en vorst, kun je op dit moment bedekken met een stevig vorstwerend materiaal – blad of compost, en deze goed vastzetten om het ook tijdens flinke herfststormen goed op zijn plaats te houden.
  HagenIn het najaar kun je een haag planten, mocht dat iets zijn wat je graag zou willen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een beukenhaag, esdoornhaag of een buxushaag.
  RozenRozen zijn ook erg geschikt om in deze maand te planten. Als je altijd al een romantische rozentuin hebt gewild, is dit het moment om op zoek te gaan naar jouw favoriete soort en deze te planten.
  Heesters en bomenAls je gedurende het jaar heesters of bomen in een pot hebt gekweekt, kun je deze vanaf oktober planten. Dit kan in principe nog het hele jaar door, maar het is aan te raden om het in ieder geval voor april te doen. Reeds bestaande heesters en bomen kun je in deze periode snoeien.
  VoorjaarsbollenBollen van tulpen en andere voorjaarsbloeiers kun je in deze periode al in een pot zetten, om neer te zetten op een balkon of op je terras. Andere voorjaarsbollen kun je alvast planten, zodat ze in het voorjaar gegarandeerd tot bloei komen. Denk daarbij aan sneeuwklokjes, irissen en krokussen.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.