November - Begin van de winter

November maakt meestal al vrij snel duidelijk dat de winter echt weer begonnen is. Vaak komt er zo in deze maand de eerste nachtvorst voor – iets wat funest kan zijn voor een tuin die daar (nog) niet op voorbereid is.

Voor de mensen die normaal graag buiten zijn, is dit niet een van de favoriete maanden. Al kun je ook nu nog genoeg aan de tuin doen, zoals de hieronder genoemde klusjes. Daarnaast is het ook een geweldige tijd om gewoon eens in alle rust in de tuin te zitten en om je heen te kijken.

Zo zal de eerste vorst van het jaar leiden tot prachtige laagjes dauw op de dunne takken, bomen in hun kale winterskelet, de allerlaatste bloemen en de tierig bloeiende winterbloemen. Neem dus zeker eens de tijd om ’s ochtends in alle vroegte in de tuin te zitten en van al dit moois te genieten.

 • Terras & Bestrating

  BestratingDoor de herfst zal de tuin inmiddels flink bezaaid zijn met bladeren. Veeg geregeld de paden en terrassen om deze goed én veilig begaanbaar te houden.
  GrasveldAlhoewel het af te raden is om in deze periode nog het gras te maaien, kun je wel regelmatig de bladeren ervan af vegen om zo te voorkomen dat er gelen en kale plekken ontstaan.

 • Vijver & Zwembad

  PompHoud goed in de gaten of de pomp in de vijver goed blijft functioneren, aangezien de vijver dicht zal vriezen als er niet voldoende zuurstof in het water aanwezig is.
  VissenHoud het water schoon voor de vissen, zodat deze nog ongehinderd rond kunnen zwemmen – en daarbij hun voedingsstoffen uit het water kunnen halen.

 • Vogels & dieren

  VogelsAls je het leuk vindt om in deze periode naar vogels in de tuin te kunnen kijken, kun je ze lokken door het plaatsen van nestkastjes waar ze in kunnen overnachten, en het ophangen van bolletjes voer. Deze periode kunnen ze erg lastig aan hun voedsel komen – ze stellen zaden, vetbollen, vruchten, noten, ongezouten pinda’s, broodkorsten en appels erg op prijs.

 • Planten & Bloemen

  GrondTijdens de winter kun je de grond van je tuin behandelen met allerlei organische meststoffen, compost en ander humusrijk materiaal om de kwaliteit ervan te verbeteren.
  Bomen/struikenVanaf deze moment kun je bladverliezende bomen en struiken met kluit of kale wortels planten, zodat deze tijdens het komende jaar tot volle bloei kunnen komen.
  HagenHeb je een of meerdere hagen in de tuin die kale plekken vertonen, zou je deze maand ter opvulling kleinere stukjes van de struik in kwestie bijplanten.
  VorstbeschermingBescherm planten die gevoelig zijn voor vorst; dit kun je onder meer doen door het afdekken ervan met afgevallen bladeren, een rietmat of noppenfolie.
  FruitbomenDe appel- en perenbomen die inmiddels kaal geworden zijn, kun je op dit moment snoeien.
  KnotwilgBen je de trotse eigenaar van een heuse knotwilg? Dan kun je deze maand je handen uit de mouwen steken en deze knotten.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.