Mei - De zomer komt dichtbij!

De zomer is nu definitief in zicht! De dagen worden zichtbaar langer, het weer is al een stuk aangenamer – en de tuin begint nu echt hard door te groeien. En wat is er nu prettiger dan daarbij heerlijk ontspannen in de tuin te kunnen werken?

Met een beetje geluk ben je inmiddels de trotse eigenaar van een vogelnestje in je tuin. Dit is daar precies het seizoen voor, of, om het heel cliché te zeggen: in mei, legt elke vogel een ei!

De voorjaarsbloeiers staan inmiddels vol pracht en praal in bloei, en de meeste bomen en struiken zullen alweer aardig wat blad hebben. Ook kun je in deze maand weer een plekje in je tuin zoeken voor alle vaste planten, eenjarigen en zomerbollen, om daarmee je tuin voor dit jaar echt vorm te geven en ervoor te zorgen dat je tijdens de zomer weer een geweldig mooi rustplekje hebt.

 • Terras & Bestrating

  TuinmeubilairNu dat het weer droger en warmer is, en je mogelijk zelfs weer buiten kunt zitten, is het tijd om het tuinmeubilair schoon te maken en eventueel te repareren. Hetzelfde geldt voor het andere houtwerk in je tuin, zoals schuurtjes of schuttingen. Een laagje beits doet wonderen!
  GrasveldHet kan voorkomen dat er water op het grasveld blijft staan, of dat het gras gewoon erg vochtig is. Gebruik dan een mestvork om wat gaten in het gazon te prikken en voorzichtig de vork heen en weer te bewegen. Dit wordt ook wel beluchten genoemd. Na het beluchten afstrooien met schoon metselzand zodat de geprikte gaten doorlatend blijven. Zo kan het water weglopen!

 • Vijver & Zwembad

  WaterplantenMei is een goede maand om de meeste waterplanten weer terug in de vijver te plaatsen. Al is het nog wel aan te raden om deze eerst in een zogenaamd vijvermandje te zetten, om te voorkomen dat het los raakt.
  VissenVanaf deze maand hebben de vissen weer bijvoeding nodig, houd daar rekening mee en geef ze af en toe een handje. Het beste is om regelmatig kleine beetjes te geven, in plaats van 1 keer per week heel veel.
  ZwembadLangzaamaan wordt het weer het seizoen waarbij je je zwembad kan gebruiken. Begin alvast eens met wat onderhoud: is alles nog heel gebleven na de winter, en in goede conditie? Ook kun je alvast wat schoonmaken.

 • Vogels & dieren

  SlakkenVanaf mei zullen ook een aantal ongewenste dier- en insectensoorten – waaronder de slakken – weer terugkomen. Door het aanschaffen en verspreiden van milieuvriendelijke slakkenkorrels of door het gebruik van parasiterende nematoden (microscopisch kleine wormpjes), kun je hier tijdig korte metten mee maken.

 • Planten & Bloemen

  ZomerbollenNu kun je al je bewaarde zomerbollen planten, zoals je dahlia’s, lelies en gladiooltjes. Aan te raden is om ze eerst even te laten wennen, door ze in een pot met voldoende potgrond te zetten en ze alvast wat te laten aarden – zodat de bollen al wat uitlopen voordat je ze definitief in de grond plaatst. Let er wel op, de zomerbollen kunnen niet zo goed tegen nachtvorst.
  Exotische plantensoortenErvan uitgaande dat er geen nachtvorst meer voorspeld wordt, kun je vanaf half mei de kuipplanten en overige exotische plantensoorten vanuit hun winterverblijf weer naar buiten verplaatsen. Ze kunnen het nieuwe seizoen nu weer perfect aan!
  Eenjarige plantenJe kunt je potten en hangbakken weer naar hartenlust vullen met prachtige, eenjarige planten. Kies de mooiste soorten uit bij het tuincentrum, houd er nog even rekening mee dat er geen nachtvorst kan optreden, en voilà: in een handomdraai een geweldige tuin, gevuld met mooie planten. Wat dacht je van de prachtige viooltjes, of hondsdraf? Absolute aanraders!
  ReserveplantenSoms komt het voor dat er in de zomer ineens een gat valt in je mooie bloemenveld. Dan is het handig als je alvast van tevoren een aantal reserveplanten in pot zet, die je – als het nodig is – direct in kan zetten. Denk daarbij aan mooie, vullende planten, zoals de dahlia’s of zonnehoed.
  SnoeienHagen die groen blijven kunnen in deze periode gesnoeid worden. Dit geldt onder meer voor de buxus, hulst, liguster en coniferen. Dit kun je het beste op een dag zonder al te veel zonneschijn doen – dan genezen de snoeiwonden het beste. Controleer voor het snoeien altijd of er niet toevallig een nestje in zit!

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.