Maart - Begin van het voorjaar!

Maart is niet alleen de maand waarin je over het algemeen voor het eerst de tekenen van warmer weer kunt zien; ook is het volgens de kalender het officiële begin van de lente! Op 20 maart, om precies te zijn.

Hoog tijd om de tuin klaar voor het warmere seizoen te maken, dus! Hopelijk zit het weer een beetje mee, waardoor je tijdens het werken in de tuin de frisse, geurige naderende lente kan ruiken. De meeste bollen en planten zullen ook omstreeks deze tijd zich voor het eerst voorzichtig laten zien, zodat je aan de slag kunt met het snoeien en planten ervan.

Het thema van deze maand is dan ook schoonmaken en opruimen. Het opruimen van je tuinspullen, je gereedschap, en de algehele voorjaarsschoonmaak! Een hovenier helpt je hier graag bij, om ervoor te zorgen dat je tuin tip-top gereed is voor de lente. Al kun je zelf natuurlijk ook al wat doen.

 • Terras & Bestrating

  TerrasTijd om de bestrating schoon te maken: het wegvegen van aarde, troep en bladeren, en eventueel het schoonspuiten van de tegels.
  GrasveldHark de bladeren van het gras af, net zoals eventueel losgeraakte takken en stronken die van bomen en struiken afgevallen zijn tijdens de herfst en winter.

 • Vijver & Zwembad

  SchoonmakenNu dat de vijverplanten langzaam aan weer zullen groeien, is het tijd om ook grote schoonmaak te houden in de vijver. Denk daarbij aan het verwijderen van dode planten(resten) en eventueel afval wat in de vijver beland is.
  VissenZodra de temperatuur van het water boven de 10 graden stijgt, kun je langzaamaan de vissen weer wat gaan voeren. Ze zullen vanaf nu weer actief gaan worden.

 • Vogels & dieren

  NestkastjesZodra de temperatuur van het water boven de 10 graden stijgt, kun je langzaamaan de vissen weer wat gaan voeren. Ze zullen vanaf nu weer actief gaan worden.

 • Planten & Bloemen

  Wintergroene bodembedekkersHet blad van wintergroene bodembedekkers kan afgesnoeid worden met een heggenschaar. Op deze manier zal er snel weer nieuw groen blad aangroeien, zodat het mooi eruit blijft zien!
  RozenMaart is dé maand bij uitstek om de rozen bij te snoeien. Op deze manier blijven ze nog mooi compact, en zullen ze later in het jaar extra mooi zijn in de bloei. Snoei eerst al het dode, zieke en beschadigde hout uit de struik. Knip vervolgens de takken terug tot circa 3 tot 5 ogen vanaf de basis. (+/- 1 cm boven het oog dat naar buiten wijst, iets schuin zodat water snel wegloopt.) Ook kun je de rozenstruik uitbuigen, waardoor er extra veel bloemkoppen zullen komen.
  LavendelDit is ook het beste moment om de lavendel te snoeien, aangezien het vlak hierna zal beginnen te groeien. Als je in maart snoeit zal de lavendel vanuit de basis jonge scheuten maken en mooi vol blijven. Probeer daarbij niet meer dan een derde af te snoeien, en laat ook vooral wat blad zitten – zonder blad krijgt de lavendel niet voldoende voedsel, en zal deze niet meer uitlopen.
  VlinderstruikSnoei in deze maand de takken van de vlinderstruik af tot circa 30 centimeter vanaf de grond. Dan weet je zeker dat je in het nieuwe jaar weer van voldoende prachtige vlinders in je tuin kunt genieten!
  ZomerbollenDit is het moment om zomerbollen en zomerknollen alvast op te planten, bijvoorbeeld de dahlia. Zo kun je deze op een later moment in de tuin plaatsen, en er weer een zomer lang plezier van hebben.
  Struiken terugsnoeienStruiken met kleurige takken kunnen op dit moment sterk teruggesnoeid worden, zodat ze later weer optimaal hun pracht kunnen tonen.
  AardbeienmestWil je later in het jaar genieten van aardbeien uit eigen tuin? Goede keuze, er gaat nog steeds niets boven het zomerkoninkje! Je kunt dit alvast voorbereiden door een compostbed in orde te maken, en daar wat aardbeienplantjes op te planten. Neem bij voorkeur potgrond, verrijkt met compost en/of speciale aardbeienmest.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.