Juli - Zomertijd!

Hoogzomer! De meeste mensen zullen omstreeks deze periode op vakantie gaan, waardoor de tuin even niet de topprioriteit is. Zorg er in dat geval voor dat je een manier hebt – automatisch systeem, of wellicht een vriendelijke buur – om de tuin te sproeien in je afwezigheid. Zeker als de temperaturen hoog zijn, is dit noodzakelijk om alles in de tuin groen en levend te houden!

Mocht je thuis blijven, zul je in deze maand ontzettend veel plezier beleven aan je tuin. Even weg uit dat warme huis, en lekker in de frisse lucht eten, of barbecueën. De tuin is nu immers op zijn mooist: alle planten staan vol in bloei, en het harde werk van eerder dit jaar betaalt zich nu dubbel en dwars terug.

Toch zijn er nog wat klusjes die je in deze periode niet over het hoofd moet zien…

 • Terras & Bestrating

  TerrasNu het barbecue-seizoen weer aangebroken is, kun je er maar beter voor zorgen dat alles er voor in orde is! Kijk je barbecue nog eens goed na, en koop voldoende kooltjes en materiaal in om het aan de gang te krijgen. En niet te vergeten het vlees, natuurlijk!
  GrasveldJuli kan lange periodes van droogte kennen, wat met name voor een grasveld funest kan zijn. Zorg ervoor dat je in zo’n droge periode het gras even niet maait, en dat het voldoende water krijgt – bijvoorbeeld door een sprinkler-systeem.
  MestenHet grasveld kun je het beste deze maand ook een keer mesten, om zo gele en bruine plekken te voorkomen. Dit doe je bij voorkeur vlak voor een regenbui, zodat het extra goed in de grond kan werken.

 • Vijver & Zwembad

  AlgenTijdens de warme maand juli kunnen algen zich razendsnel vermenigvuldigen. Houd dit onder controle door regelmatig met een schepnet algen uit de vijver te scheppen, en door de pomp van de vijver goed schoon te houden.
  VijverHoud wederom het waterpeil van de vijver erg goed in de gaten. Als het erg warm en droog is, zal er immers veel water verdampen, waardoor het waterpeil op een gevaarlijk laag niveau kan komen. Vul dit geregeld met kleine beetjes bij.
  VissenIn deze periode hebben vissen ook nog veel behoefte aan extra voeding. Geef ze dus naar hartenlust extra korrels, daar zijn ze erg blij mee! Ook kun je ze nog eens extra verwennen met wat voorgeweekte sla of wat regenwormen.
  KikkersVind je het leuk om wat meer ‘leven’ rondom de vijver te hebben? Zorg dan dat je wat stenenpartijen aan de zonnige kant van het water legt. Kikkers en andere koudbloedige dieren zullen daar maar wat graag op komen liggen zonnen, om vervolgens een duik te nemen in het frisse water!

 • Vogels & dieren

  VogelsHoud er tijdens het sproeien – met name het sproeien van struiken en hagen – rekening mee dat er geen nesten met jonge vogeltjes in zitten! Mocht je wel de trotse eigenaar van een dergelijk nest zijn, heb dan nog even geduld tot de kleintjes uitgevlogen zijn.

 • Planten & Bloemen

  WaterenMocht het erg warm of droog zijn, vergeet dan niet om een of twee keer per dag je tuin te sproeien. Dit geldt voor alle soorten planten en bloemen, en ook voor de potplanten. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend of de late avond, om te voorkomen dat de planten verbranden.
  RozenDe rozen kun je in deze periode het beste wat extra liefde en aandacht geven. Direct na zijn eerste bloei, heeft de struik voldoende voeding nodig, in de vorm van rozenmest. Dit stelt het in staat om nieuwe bloemknoppen te vormen. Wees ook bedacht op luizen, die in deze periode kunnen toeslaan.
  SteunenMet name als je voor een paar dagen of een langere periode weggaat, is het aan te raden om hoge planten wat extra steun te geven door middel van bijvoorbeeld bamboestokken of andere stokken, waar de planten voldoende steun aan hebben. Zo staan ze ook nog fier overeind als je weer thuiskomt!
  SnoeienAls planten al nagenoeg uitgebloeid zijn, is dit het moment om het wat bij te snoeien. Snoei het terug tot een zijscheutje voor vaste planten; voor eenjarigen kun je eveneens de stengels wat terugknippen. Voed ze daarna wat bij door wat mest in de gieter.
  BomenWil je een boom snoeien, of een tak hiervan verwijderen? Voor de meeste boomsoorten geldt dat dit de geschikte periode is om dat te doen. Controleer altijd voor de zekerheid of dit inderdaad ook voor jouw boom opgaat!
  MeerjarigenDeze maand is nog goed geschikt voor het planten van een aantal meerjarigen om je tuin alvast voor te bereiden op het komende seizoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vergeet-mij-niet, leeuwenbekjes, stokrozen, campanula’s en juffertjes in het groen.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.