Januari - De goede voornemens!

Het begin van het nieuwe jaar is het uitgelezen moment om al lekker aan de slag te gaan in de tuin. Ervan uitgaande dat het niet té koud is, natuurlijk – goede handschoenen en een stevige jas en/of laarzen zijn dan ook altijd een aanrader!

Zeker als het dat goede voornemen was om nu eindelijk echt iets van de tuin te maken, of wellicht om het resultaat van vorig jaar te overtreffen, kun je alvast aan de slag. Net zoals bij alles, geldt ook voor je tuin dat hoe vroeger je ermee start, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt later in het jaar.

Heb je nog niet echt een idee wat je wil doen met je tuin? Een hovenier geeft je graag advies over de mogelijkheden van jouw stukje grond, zodat je gegarandeerd bent van een prachtige rustplek in het warmere seizoen! Mocht je hier direct een offerte voor willen aanvragen, kijk dan even hier.

In ieder geval! De tuin is nu wellicht nog flink kaal en leeg, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om van de eerste bloemen te genieten. Wat dacht je van de prachtige sneeuwklokjes? Of de mooie Helleborus? De eerste tekenen van de langzaam naderende lente, en een prachtig gezicht!

Als de zon een keertje lekker schijnt – en als het niet vriest, want dan mag je absoluut niet snoeien of op het grasveld lopen - kun je bijvoorbeeld op je vrije middag alvast wat onderhoud aan de tuin plegen. Denk daarbij aan:

 • Terras & Bestrating

  SchoonmakenBegin alvast eens met het schoonmaken van de bestrating, bijvoorbeeld door het verwijderen van vuil en groene aanslag op de tegels. Een hogedrukspuit heeft dit klusje zo geklaard!
  TerrasVan plan om het terras op een andere plek in te richten? Mooi moment om die tegels die je daarvoor op het oog had aan te schaffen en op de juiste plek te plaatsen!
  BestratingVriest het, en ben je bang dat je niet zonder je nek te breken over de paden kunt lopen? Strooi vooral niet met zout, maar gebruik hier zand voor. Je planten kunnen namelijk een zoutvergiftiging oplopen. Dit merk je later in het jaar aan vergeeld blad en groeiachterstand van je planten.
  GereedschapDe koude dagen zijn een uitgelezen moment om eens goed te kijken naar je verzameling van tuingereedschap, inclusief de grasmaaier. Tijd voor een goede onderhoudsbeurt! Oliën, kleine reparaties, alles wat inmiddels wel nodig is!

 • Vijver & Zwembad

  VorstbeschermingControleer nog eens of de vorstbescherming goed zit en geen gebreken vertoont. Houd ook een wak open in de vijver, zodat het water en alles wat erin leeft kan blijven ‘ademen’.

 • Vogels & dieren

  NestkastjesHeb je nestkastjes in je tuin? Maak deze alvast goed schoon en gereed voor het aankomende voorjaar, zodat het weer ei-klaar is!
  VoerenVogels kunnen het best zwaar hebben, in deze periode. Vergeet ze daarom niet af en toe bij te voeren, bijvoorbeeld met een heerlijke maaltijd van ongebrande (en ongezouten) pinda’s, zaden, broodkruimels (niet teveel ivm teveel zout) en fruit. Vergeet ook het verse water niet.

 • Planten & Bloemen

  HelleborusHeb je de prachtige Helleborus, oftewel kerstrozen, in de tuin? Let er dan op dat je op tijd al het oude blad wegknipt op het moment dat de eerste bloemknoppen zichtbaar zijn.
  SneeuwklokjesWil je vooral meer dan deze klassieker zien wanneer je uit het raam van je woonkamer kijkt? Wacht dan tot het moment dat ze bloeien, en trek er dan voorzichtig een paar uit de grond. Trek een paar van de bolletjes uit elkaar en begraaf deze dan weer op andere plekken in de grond.
  BlauweregenDe blauweregen heeft een enorme groeikracht. Daardoor zul je ‘m ook in januari al wat terug moeten knippen. Doe dit bij de zijtakjes, en snoei ze tot op zo’n drie knopjes af.
  BindmateriaalZorg ervoor dat eventuele aangebonden klimplanten, heesters en bomen niet te strak vastgemaakt zijn.
  AfdekkenWintergevoelige planten in de tuin kun je het beste maar goed afgedekt houden tegen de gure januaritemperaturen. Wind en kou kan namelijk je tuin flink toetakelen! Controleer vooral regelmatig op hoeken van de bedekking die los gekomen kunnen zijn door bijvoorbeeld een harde wind.
  BakkenToch nog op zoek naar wat leven in de brouwerij, of wat fleurige kleuren in de tuin? Je kunt ervoor kiezen om de bakken te vullen met prachtige viooltjes of de eeuwige klassieker van de winterheide.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.