Februari - De eerste kriebels

In februari vraagt men zich vaak af wat er al gedaan kan worden in de tuin. Het voorjaar nadert namelijk met rasse schreden, dus het is vast al tijd om het een en ander in de tuin voor te bereiden – niet?

Dit is gedeeltelijk waar. Vaak is februari nog een bar koude maand, waarin je vrij weinig kunt doen behalve genieten van een – hopelijk – sneeuw-bedekte tuin. Niets mooiers dan uit het raam staren naar een witte wonderwereld!

Mochten er nog wat warmere, heldere dagen zijn, kun je al wel de eerste knoppen hun kopjes boven de grond uit zien steken. Dan kun je natuurlijk alvast lekker je werkkleding aantrekken en in de tuin aan de slag gaan. Weet je niet helemaal wat je wel en niet kan doen? Hieronder een beknopte samenvatting – en natuurlijk kun je altijd contact opnemen met een hovenier voor meer tuinadvies over je mid-winterlijkse tuinactiviteiten.

 • Terras & Bestrating

  ComposthoopErgens nog een klein hoekje ruimte over in je tuin? Wellicht is het een goed idee om daar een composthoop aan te leggen; later in het jaar zal je jezelf hier nog dankbaar voor zijn!
  GrasveldMocht het al warmer worden, deze maand, kun je alvast beginnen met het inzaaien van de kale plekken in het grasveld.

 • Vijver & Zwembad

  VorstbeschermingOok voor deze maand, of in ieder geval zolang de vorst aanhoudt, blijft gelden: controleer regelmatig of de vorstbescherming goed zit en geen gebreken vertoont.

 • Vogels & dieren

  InsectenhotelMet hout, stenen, riet en andere soorten holle stengels kun je allerlei soorten insecten naar je tuin toe lokken, om het ecosysteem nog bloeiender te maken!

 • Planten & Bloemen

  HeestersDit is het geschikte moment om alvast bladverliezende heesters en bomen te planten. Deze gedijen het beste als je ze in de winter plant, zodat je tijdens het voorjaar er met volle teugen van kan genieten.
  FrambozenHeb je de prachtige (én lekkere) herfstframbozen in de tuin? Als ze vorig jaar vruchten hebben geleverd, kun je de scheuten (takken aan de hoofdtak) het beste op dit moment kort boven de grond afknippen.
  KrokussenKomen de krokussen al mooi naar boven? Als je hier later nog meer van zou willen, is het een goed idee om er een paar na de bloei op te graven en daarna opnieuw op een andere plek in de tuin te planten. Doe dit echter wel pas zodra het blad helemaal vergeeld en verdord is. Tijdens dit proces slaan de knollen namelijk energie op voor het nieuwe jaar. Succes gegarandeerd!
  FruitbomenFebruari is de perfecte maand om fruitbomen te snoeien, als je wilt dat deze ook in het nieuwe jaar weer voldoende bloeien én vruchten geven. Let erop dat het niet te koud of te nat weer is, dan geneest de boom minder goed.
  BolbomenOok is deze maand erg geschikt voor het knotten van bolbomen. Let er daarbij op dat je bij dakbomen alle zijtakken flink terugsnoeit. Net zoals bij andere bomen en struiken, geldt hierbij ook: absoluut niet snoeien als het vriest!
  ClematisBen je een fan van de mooie Clematis in de zomer? Dan is nu het seizoen om deze tot aan zo’n 30 centimeter boven de grond af te knippen.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.