December - Einde van het jaar

December is een maand die al druk genoeg is: de feestdagen, einde van het jaar… Daarom komt het maar wat goed uit dat de tuin deze maand eigenlijk niet om veel onderhoud vraagt. Op wat simpele onderhoudsklusjes na – met name gericht op het vorstvrij houden van de tuin – heb je weinig te doen.

Alle tijd om vanuit de knusse woonkamer uit het raam te kijken en druk plannen te maken voor het komende jaar. Al wat ideeën, of wil je juist advies krijgen van een hovenier over de mogelijkheden? Aarzel dan niet om tijdens een onverwacht rustige dag contact op te nemen met een hovenier, om je samen even over de plannen voor het komende jaar te buigen.

Wil je toch nog een frisse neus halen en even wat December-stress kwijtraken in de tuin? Dan zou je nog de volgende klusjes kunnen uitvoeren.

In december kunt u uitrusten van een druk tuinseizoen, er met tevredenheid op terug kijken en binnen in de warme kamer alweer nieuwe plannen maken voor volgend jaar. Er is nu niet zoveel te doen in de tuin, meer tijd dus om te genieten van enkele fraaie tuinplanten, zoals de eerste kerstrozen, toverhazelaar, berk en Leucothoe. Vanaf 21 december worden de dagen alweer langer!

- Niet snoeien als het vriest en niet op een bevroren gazon lopen
- Check of bindmateriaal bij heesters, bomen en klimplanten niet te strak zit
- Maak eens een mooie winterkrans met materiaal uit eigen tuin

 • Terras & Bestrating

  BestratingAls het gevroren of gesneeuwd heeft, kunnen de tuinpaden en bestrating gevaarlijk glad worden. Strooi hierbij regelmatig, en gebruik daar zand of dooikorrels voor – geen zout!
  TuingereedschapWat gaat er boven een middagje in de schuur, om het tuingereedschap te inspecteren, waar nodig te repareren, en een algemene onderhoudsbeurt uit te voeren?
  GrasveldAls het vriest, vermijd dan absoluut om op het grasveld te lopen. Dit kan het gras onherstelbaar beschadigen en tot lelijke plekken leiden.

 • Vijver & Zwembad

  VijverControleer regelmatig of de vorstbescherming van de filters, pompen en leidingen in de vijver nog goed op zijn plaats zit, en houd een wak open om ervoor te zorgen dat het water voldoende zuurstof krijgt.
  SneeuwMocht er sneeuw op de vijver liggen, veeg dit er dan voorzichtig met een bezem van af. Anders belemmert het de lichtinval in de vijver, wat slecht is voor de waterplanten en overwinterende vissen.

 • Vogels & dieren

  VogelsDeze periode kunnen vogels erg lastig aan hun voedsel komen. Voeder ze daarom af en toe bij. Ze stellen zaden, vetbollen, vruchten, noten, ongezouten pinda’s, broodkorsten en appels erg op prijs.

 • Planten & Bloemen

  Narcissen en tulpenAls het weer nog zacht genoeg is (geen vriestemperaturen!) kun je nog de bollen voor narcissen en tulpen planten, die je in het voorjaar met hun vrolijke kleuren zullen begroeten.
  Braam en kiwiHeb je vruchten zoals braam of kiwi in de tuin? Bij de kiwi en de braam is er geen kans op bloeden en snoei je de zijtakken terug tot 3 knoppen vanaf de hoofdtak.
  BindmateriaalControleer het aangebrachte bindmateriaal om te kijken of het niet te los of juist te strak zit, met name bij heesters, bomen en klimplanten.
  VorstbeschermingControleer of de vorstbescherming van de planten nog goed op zijn plek zit, en niet door een flinke storm of harde wind van zijn plek gewaaid is; waardoor de onderliggende planten alsnog dood kunnen vriezen.
  WinterafvalHeb je allerlei mooie vormen van bladeren en planten in de tuin, die geschikt zouden zijn voor een kerstkrans? Bijvoorbeeld de klassieke hulst? Maak er dan een leuk project van met (klein)kinderen om samen een vrolijk gekleurde krans te maken met bijvoorbeeld kerstballen en planten en ‘plantenafval’ uit eigen tuin.

  Vind jouw hovenier voor de decemberklussen

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.