Augustus - Ontspannen in de tuin

Augustus is ook een erg rustige maand, als het op de tuin aankomt. Tenminste, als het op werken in de tuin aankomt, dan! Je zult deze periode vast meer dan genoeg tijd doorbrengen in de tuin om te genieten van het mooie zomerweer.

De tuin staat nog in volle bloei, al begint deze langzaam af te nemen. Alles om je heen is echter nog vol in leven: vlinders en bijen op de struiken, insecten, vrolijk kwakende kikkers bij de vijver… De rozen zijn inmiddels begonnen aan hun tweede bloei, en de meeste van de vaste planten en eenjarigen hebben nog al hun kleuren en vormen tentoongesteld.

Mocht je eerder in het jaar een moestuintje aangelegd hebben, zul je daar nu ook – letterlijk en figuurlijk! – de vruchten van plukken. Heerlijke tomaten, courgettes, kruiden, aardbeien, bramen… allemaal vers, uit eigen tuin. Heb je nog geen moestuin, maar klinkt dit wel érg aantrekkelijk?

Neem gerust eens contact op met een hovenier, die informeert je graag over de manieren waarop je volgend jaar wel van eten uit eigen tuin kunt genieten!

 • Terras & Bestrating

  BestratingHet is het seizoen waarin onkruid langzaam zal beginnen te woekeren, mede door de hogere vochtigheid in deze maand. Houd de tegels regelmatig schoon door er met de hogedrukspuit langs te gaan of door met een mesje tussen de tegels door te gaan.
  GrasveldAugustus is een erg goede maand om graszoden aan te leggen, mocht je besluiten om een nieuw grasveld te willen of om een bestaand grasveld opnieuw in te zaaien. Het is normaal gesproken een vrij vochtige maand, wat het kiemen van de zaadjes bespoedigd.

 • Vijver & Zwembad

  WatervlooienIs het water van de vijver nogal troebel? Dan kan het zomaar zijn dat er niet voldoende zuurstof in het water aanwezig is. Dit kun je gelukkig vrij gemakkelijk verhelpen door middel van watervlooien. Een andere optie is om meer zuurstof verhogende planten in het water te stoppen.
  WaterplantenVerdampt het water in de vijver nog steeds vrij snel? Het kan een goed idee zijn om eens te kijken naar hoge waterplanten. Deze bieden meer schaduw aan de vijver, waardoor het minder snel zal opwarmen,
  VissenHoe staat het ervoor met de vissenkolonie in de vijver? Houd er rekening mee dat jonge visjes op dit moment erg kwetsbaar zijn. De jonge reigers zijn net hun nest uit, en leren op dit moment hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Maak jouw vijver en visjes geen makkelijke prooi, en dek de vijver goed af met bijvoorbeeld een net.

 • Vogels & dieren

  WaterbadjesBlijf zolang als het warme weer aanhoudt zorgen voor voldoende water in de waterbadjes in de tuin. Niet alleen lekker voor de vogels om uit te drinken en in te badderen, ook kleine dieren zoals egels nemen er maar wat graag een verfrissend slokje uit.
  VlindersIn augustus zou je nog een mooie vlinderstruik in de tuin kunnen plaatsen. Niet alleen een mooie struik an sich, maar de vlinders en overige insecten die het met zich meebrengt zijn ook prachtig om te zien!

 • Planten & Bloemen

  KlimplantenZorg ervoor dat je ruim voor de winter jonge scheuten van de klimplanten aangebonden hebt, om te voorkomen dat deze mooie, jonge takjes tijdens het koude seizoen afbreken of afsterven.
  Blauwe regenAls je in het najaar en de volgende jaren nog plezier wilt beleven van de mooie blauwe regen, snoei dan de lange, jonge scheuten ervan terug tot op circa vijf bladeren. Dan blijven deze jonge takken ook voor het volgende jaar nog bewaard, en kan-ie nog groter gaan groeien!
  ZaadHoud goed je planten in de gaten – en dan met name degenen die grote hoeveelheden zaad vasthouden. Als deze uit zichzelf het zaad loslaten en in de tuin verspreiden, kan dat tot iets meer groei leiden dan gehoopt. Daarom is het altijd aan te raden om de zaden af te knippen voor ze rijp zijn.
  LavendelLavendel zal ergens in deze maand uitbloeien. Snoei daarop de struik flink terug, zodat je het compact en sterk houdt – en het de winter kan overleven.
  EenjarigenLangzaamaan gaan deze bloemen op hun einde lopen, echter kun je dit nog flink rekken door de uitgebloeide bloemen te verwijderen en ze extra plantenvoeding te geven, net zoals voldoende water.
  HerfstplantenOp zoek naar een aantal mooie plantensoorten waarmee je ook tijdens het treurige, bruine herfstseizoen nog iets moois van je tuin kan maken? Dan zijn de laatbloeiers een goede optie, zoals herfstanemonen, herfstaster en monnikskap. Deze kun je vanaf het eind van de maand beginnen te planten.
  ZonnebloemenAugustus is de favoriete maand van de zonnebloemen! Mocht je deze in je tuin hebben, zorg er dan wel voor dat ze voldoende water en plantenvoeding krijgen. Zo zorg je ervoor dat ze het hoogst en het allermooist worden!

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.