Zwembad aanleg

Gezellige feestjes in de zomermaanden, waarbij kinderen én volwassenen de tijd van hun leven hebben. Of heerlijk na je werk ronddobberen in het koele water, genietend van een drankje. Zie je het al voor je? Dan is een zwembad in de tuin wellicht ook wat voor jou.

Een zwembad is voor veel mensen een droom, geïnspireerd door luxe vakantiebestemmingen en de aantrekkelijke plaatjes uit huis-en-tuin tijdschriften. Het staat gelijk aan ontspanning, plezier, spelletjes en – wellicht – een manier om je conditie op peil te houden.

Slechts weinig mensen durven echt de stap te zetten om daadwerkelijk een zwembad aan te leggen in de tuin. Als je dit artikel leest, ben jij waarschijnlijk wel iemand die overweegt dit te doen!. Een hovenier kan je goed van dienst zijn bij het uitvoeren van het project.

  • Kan ik een zwembad aanleggen?

    De mogelijkheden van het aanleggen van een zwembad hangen niet enkel af van je portemonnee en het budget dat je er uiterlijk aan wenst te besteden. Alhoewel je echt niet veel nodig hebt om een zwembad aan te leggen, op een gevoel voor avontuur na, is het hebben van de benodigde ruimte natuurlijk ook een belangrijk punt.

    De ruimte zul je eerst kritisch moeten bekijken, om erachter te komen dat de gewenste vorm en materialen toegepast kunnen worden. Er zijn meerdere types zwembaden die je aan kunt leggen – van een betonnen of een polyester bak met of zonder folie tot een binnen– of buitenzwembad; en van een klein of groot zwembad tot een overdekte.

    Zodra je weet wat voor een soort en vorm je wilt – iets waarbij een hovenier je uitstekend kan adviseren – kun je overgaan tot het plan van aanpak. Wil je het zelf doen? Dit is een enorme klus die om een substantiële portie lef en doorzettingsvermogen vraagt. Of wil je het liever uitbesteden aan een ervaren vakman?

  • Kosten van aanleggen zwembad

    Om een nare verrassing te voorkomen, is het verstandig om van tevoren een goede inschatting te maken van de kosten die meekomen met de aanleg van het zwembad. Deze kosten zijn afhankelijk van het type zwembad en van de vakman die het bij je komt installeren.

    Belangrijk om in je achterhoofd te houden is ook dat een zwembad niet een eenmalige investering is. Het zal ook na aanleg nog regelmatig tot kosten leiden. Denk daarbij aan de kosten van de chemicaliën die nodig zijn om het water schoon te houden, de eventuele verwarmingskosten van het water, en periodieke onderhoudskosten en reparaties.

    Pas als je dit alles inzichtelijk hebt gemaakt, daarbij rekening houdend met de onderhouds- en reparatiekosten, en je nog steeds volledig achter je plan staat; kun je door naar de volgende stap: aanleg van het zwembad.

  • Zwembad in je tuin

    • Een eerste punt om goed over na te denken is de locatie van het zwembad in de tuin. Daarbij zal je het dusdanig moeten plaatsen dat het past bij de rest van de tuin, en alles goed toegankelijk houdt.

    Houd ook rekening met de zon. Niets is beter dan dobberen in het water in de zon, toch? Maak daarvoor een goede inventarisatie van de uren waarop zonlicht in je tuin valt, en op welk punt dit vooral is.

    • Een tweede punt om rekening mee te houden is de locatie van de tuin zelf. Voor de aanleg zal een hovenier vaak kiezen voor een graafmachine, die de bak voor je uitgraaft. Als de tuin niet (makkelijk) bereikt kan worden met dergelijke apparatuur, zullen de kosten én de moeilijkheidsgraad flink stijgen.

    • Het derde, en laatste, punt om aan te denken voor je een zwembad aanlegt, is de noodzaak van waterleidingen, en waar je deze zou kunnen aanleggen. Houd daarbij ook rekening met andere hindernissen die je tegen kan komen bij de aanleg, die het geheel zullen bemoeilijken.

  • Zwembad aanleg

    Een zwembad kan in verschillende vormen en materialen opgeleverd worden. Bekende vormen zijn de rechthoek, vierkant of cirkel. Echter kunnen ook afwijkende, aparte vormen gerealiseerd worden – al moet je daar mogelijk diep voor in de buidel tasten.

    Als eerste zal de grond uitgegraven moeten worden. Zodra deze basis aanwezig is, zijn er verschillende mogelijkheden:

    1. Je kunt kiezen voor een geprefabriceerd foliebad, bestaande uit een frame waar folie in wordt gehangen. Slechts enkele vormen en maten zijn hierbij mogelijk.
    2. Een monoblock zwembad (polyester of keramiek) is een zwembad dat uit 1 stuk bestaat, en direct in de ruimte geplaatst kan worden. Keramiek is daarbij duurzamer dan polyester, al blijft een nadeel van het monoblock zijn levensduur.
    3. Gegoten beton is weggelegd voor hen met een groot budget. Hierbij kun je alle gewenste vormen en afmetingen realiseren, aangezien er een basis van beton gegoten wordt in de afgegraven ruimte, waar vervolgens het zwembad uit gemaakt wordt.

    Na de installatie van de bak, zal er nog installatie plaatsvinden van bijvoorbeeld pompen, filters en verwarming rondom het bak. Daarna wordt de afwerking vaak ook nog verzorgd. Hierin is steen erg populair, al is hout ook een goede optie.

  • Voordelen van een binnenzwembad

    Wellicht denk je nu: leuk, zo’n zwembad – dat wil ik echter het hele jaar door! Denk dan ook eens na over een binnenzwembad. Daarmee kun je het hele jaar door genieten. Al zal je dan wel eerst goed de kosten moeten overwegen die hiertegenover staan: de ruimte moet goed tegen vochtigheid kunnen, goed geventileerd zijn, plus de bijkomende kosten voor het op temperatuur houden van het zwembad zelf.


    Vind een hovenier in de categorie Zwembad aanleg

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.