Vlonder aanleg

Steeds vaker kiezen mensen voor de aanleg van vlonders in hun tuin. Het geeft een natuurlijk, warm aanzicht, niet in de laatste plaats door het warme, houten materiaal. Vlonders zijn huiselijk – en worden ook wel omschreven als zijnde een 'verlenging van de huiskamer'.

Vlonders kunnen direct op reeds aanwezige bestrating aangelegd worden. Daarmee bespaar je kosten, aangezien bestaande tuinpaden en terrassen niet verwijderd hoeven te worden, het kan er gewoon overheen! Wat nog een extra voordeel met zich meebrengt, omdat een solide ondergrond de vlonder langer zal behouden.

 • Waar plaats je een vlonder?

  Vlonderplanken worden hierdoor vaak over reeds bestaande bestrating aangebracht. Andere populaire plaatsen zijn rondom zwembaden, vijvers en dakterrassen. Daarnaast lenen ze zich ook perfect voor gebruik als aanlegsteiger, als onderdeel van een brug over een vijver, en als brugdekken – een soort zwevend terras boven het water.

 • Soorten vlonders

  Er zijn verschillende soorten vlonders. De keuze die uiteindelijk gemaakt zal worden voor welke soort het zal worden voor jouw tuin, hangt met name af van het beschikbare budget en het gewenste formaat van de tuinvlonder.

  Als de vlonder in kwestie veelvuldig in contact zal komen met water of zand, kun je het beste hardhouten onderliggers gebruiken. Daarmee voorkom je dat de vlonders gaan rotten.

  Vlonderplanken kunnen eveneens geleverd worden in allerlei soorten materialen en formaten. De best verkopende opties hiervan zijn:

  • Geïmpregneerde vlonderplanken
  • Hardhouten vlonderplanken
  • Composiet vlonderplanken
  • Douglas vlonderplanken
  • Bamboe vlonderplanken

 • Ge├»mpregneerd hout

  Met geïmpregneerd hout is je vlonder beter bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Geïmpregneerd hout is vaak groenig, en wordt kunstmatig behandeld om tegen al deze externe invloeden te kunnen. Zo worden er speciale schimmel- en insectenwerende middelen ingespoten in het hout; of juist waterafstotende materialen. Hierdoor wordt het hout veel duurzamer – waardoor je vlonder uiteindelijk veel langer mee kan!

 • Hoe plaats je vlonders?

  Vlonders worden vaak geplaatst op een reeds bestaande ondergrond. Op deze ondergrond worden een aantal onderbalken gelegd. Vaak zijn deze onderbalken van een hardhouten materiaal. De dikte van deze balken hangt af van het gebruik van de vlonder. Als het een terras of vlonder boven een vijver betreft, zijn dikkere, zwaardere balken nodig dan bij een terras dat ‘gewoon’ boven de grond komt.

  Op deze onderbalken worden de vlonderplanken geschroefd, met een vaste afstand tussen de verschillende planken – vaak zo’n 5 millimeter.

 • Budgettip

  Vaak kun je van tevoren niet zo goed inschatten hoeveel vlonderplanken je precies nodig hebt voor de door jou gewenste vlonder. Ook heb je nog andere materialen nodig voor de installatie van de vlonderplanken, zoals een anti-worteldoek, onderliggers, clips en speciale schroeven.

  Daarom kan het voordelig zijn om te kijken naar totaalpakketten van vlonderplanken, die vaak per vierkante meter gaan. Bij het opgeven van het totale aantal vierkante meter, krijg je daar een pakket voor aangeleverd – met exact de materialen die je hiervoor nodig hebt.

  Al kun je natuurlijk ook de klus uitbesteden aan een hovenier, die een exacte offerte kan opstellen aan de hand van diens ervaring in dergelijk werk. Ook zo voorkom je dat je teveel materiaal inkoopt, waar je nadien mee opgescheept zit.

 • Onderhoud vlonders

  Vlonders zijn gemaakt van hout – een materiaal wat op den duur zal vergrijzen en zwakker kan worden. Ook kan je te maken krijgen met rot of andere zwaktes. Daarom is het goed om regelmatig het hout van de vlonder te voorzien van een laag olie.

  Voor vlonders van een hardhouten materiaal, kun je eenmaal per jaar een laag bankirai olie toepassen. Dit geeft de vlonders direct haar mooie, diepdonkere warme kleur terug. Voor bamboe vlonders kun je ditzelfde doen door middel van speciale onderhoudsolie.


  Vind een hovenier in de categorie Vlonder aanleg

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.