Vijver aanleg

Voor veel mensen is het een ideaal droombeeld. Heerlijk in de zomer, tijdens warme dagen, met een glaasje en een hapje aan het kabbelende water van je vijver zitten. Het liefst met mooie waterplanten in de vijver, zoals een prachtig bloeiende waterlelie.

De aanleg van de vijver is, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet een onhaalbare droom. Vaak is er ook al met een beperkt budget veel meer mogelijk dan dat je in eerste instantie zou denken.

  • Soorten vijvers

    Er zijn verschillende soorten vijvers. Zo kun je kiezen voor een kleine, relatief onopvallende terrasvijver; tot aan een grote zwemvijver, waarbij – zoals de naam al zegt – de mogelijkheid er is om erin te zwemmen.

    Hierdoor is er voor elke tuin, voor elke portemonnee, iets geschikts te vinden. Vooraf is het goed om na te gaan hoe je de vijver wil gebruiken. Daarbij kun je denken aan de volgende mogelijkheden:

    • Natuurvijver

    Dit is de natuurlijkste van alle vijvers, waardoor het met name onder natuurliefhebbers populair is. Het geeft de kans voor allerlei nieuwe leefmogelijkheden om te ontstaan. Zo kan het een geweldig toevluchtoord zijn voor dieren en planten die een nieuwe thuishaven zoeken na het kwijtraken van hun eigen leefgebied.

    Om een natuurvijver te creëren, is het belangrijkste om de natuur zijn vrije loop te laten. Dit vraagt om weinig tot geen menselijke correcties. Alleen bij een te hoge zuurgraad of een overwoekering van alg dient ingegrepen te worden. Vermijd daarom pompen, filters, fonteinen, vissen en licht.

    Een natuurvijver is tenminste 15 vierkante meter, maar het liefst nog groter dan dat; met een diepte van op zijn minst anderhalve meter op het diepste punt. Ook moet er een vrij groot (moerassig) ondiep gebied zijn. Belangrijk om te weten is dat een natuurvijver enkel in de buurt van natuur ontstaat: in een stedelijk gebied zal dit erg lastig blijken.

    • Tuinvijver

    Een tuinvijver is een zo natuurgetrouw mogelijk aangelegde vijver, maar wel duidelijk met menselijke invloed. Zo kan de eigenaar zelf bepalen welke planten er in komen, en zijn elementen als een pomp en filterinstallatie nodig.

    Het belangrijkst in een tuinvijver zijn de oeverplanten, zuurstofplanten en moerasplanten. Ook kun je in een tuinvijver wat siervissen loslaten, om het geheel nog aantrekkelijker te maken.

    Deze vorm kan in bijna alle tuinen uitgevoerd worden; om je tuin nog natuurlijker over te laten komen.

    • Terrasvijver

    Geen ruimte of energie voor een grote vijver in je tuin? Dan nog kan het mogelijk zijn om een waterpartij te realiseren! Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan de terrasvijver. Deze kun je zelfs op een balkon installeren.

    In een dergelijke vijver zitten vooral waterplanten. Daardoor is het ook relatief onderhoudsvrij, aangezien bijvoorbeeld alg zo geen kans krijgt. Dit ontstaat door een samenwerking van temperatuur en zuurstofplanten, die in deze vijver niet gebruikelijk zijn.

    • Visvijver

    Een visvijver is een vijver die speciaal ingericht is voor vissen. Een erg populaire vorm hiervan is de koi vijver: een vijver gevuld met deze prachtige, kleurrijke vissen; waarvoor wereldwijd allerlei wedstrijden gehouden worden. Ze kunnen zelfs tam worden, wat ze erg gezellig gezelschap maakt.

    Wel vraagt een visvijver om erg veel onderhoud. De leefomstandigheden dienen optimaal te zijn, waardoor het water altijd zuiver en van een enorm goede kwaliteit moet zijn. Dit vraagt om een erg goede pomp met een goed filter.

    • Zwemvijver

    Wil je het beste van het beste, en niet alleen genieten van een natuurvijver maar ook van de voordelen van een zwembad? Dan is een zwemvijver de ideale oplossing. Een heldere, frisse, natuurgetrouwe manier van zwemmen in helder water dat door de natuur zelf gefilterd wordt.

    Zowel een heerlijke manier om in de zomer af te koelen als een aantrekkelijke, natuurlijk uitziende vijver: wat wil je nog meer?

  • Prijs vijver

    Het moge duidelijk zijn dat er vele soorten vijvers zijn. De prijs fluctueert dus ook enorm. Een hovenier kan een offerte voor je opstellen aan de hand van je wensen wat betreft het soort vijver en de afmetingen ervan.

    Over het algemeen zal een zwemvijver de duurste optie zijn, met name door het formaat en onderhoud ervan. Een visvijver is ook niet bepaald goedkoop, door de aankoop van de vissen zelf en alle apparatuur die je ervoor nodig hebt om hen gezond en gelukkig te houden.

    Een hovenier zal je graag adviseren in de mogelijkheden voor jouw tuin, en daar ook het juiste prijskaartje aan weten te hangen.

  • Vijverplanten

    Om ervoor te zorgen dat het water in de vijver mooi helder blijft, zijn goede vijverplanten cruciaal. Zo heb je zuurstofplanten nodig om een gezonde vijver te houden. Dit werkt echter ook andersom: de aanblik van een vijver is beter en gezonder als de planten in en rondom de vijver goed onderhouden zijn.

    Voor de rand van de vijver kun je het beste kiezen voor moerasplanten en oeverplanten. Waterplanten zijn een ideale schuilplaats voor allerlei soorten waterdieren: die lekker onder de schaduw ervan in het water of op een rots kunnen vertoeven.

  • Onderhoud vijver

    Het kan nooit kwaad om geregeld een hovenier naar je vijver te laten kijken, om er zo zeker van te zijn dat het gezond en mooi blijft. Echter kun je zelf ook een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je nog van lange tijd van de voordelen van je vijver kunt genieten:

    • Houd de waterstand bij, zodat je weet wat het normale peil is. Mocht het water laag staan, vul dan regelmatig bij met (schoon) kraanwater. Daarbij geen regen- of grondwater gebruiken, aangezien dit de zuurgraad van het water kan verstoren!
    • Houd het water helder en zuurstofrijk door regelmatig het filter van de vijver schoon te maken; en voldoende zuurstofplanten in het water te houden.
    • Zorg in de winter voor goede afdekking. Mocht het water van de vijver bevriezen, houd dan een wak open om de zuurstoftoevoer op gang te houden.
    • Vissen in de vijver? Voer ze af en toe bij, zeker in het voor- en najaar. Bekijk ze ook goed: zo kunnen witte vlekjes op hun huid tonen op een ziekte of vitaminetekort. Voer ze in dat geval bij met vitaminerijk voedsel, te verkrijgen bij de dierenwinkel.


    Vind een hovenier in de categorie Vijver aanleggen

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.