Verduurzaming van je tuin

Verduurzaming gaat over het (langer) bewoonbaar houden van onze leefomgeving – en ervoor te zorgen dat ook de generaties na ons nog kunnen genieten van al het moois dat onze wereld te bieden heeft. Het is een hot topic in de politiek en beleidsvorming: hoe kunnen we verduurzamen zonder groei te belemmeren?

Vaak beseffen we ons niet volledig hoeveel wij zelf hieraan kunnen bijdragen. Al snel denken we dat dit een ver-van-mijn-bed-show is; en komen we pas in actie als men een snelweg door een nabijgelegen dorp wil aanleggen, of als er een nieuwe fabriek in de buurt gebouwd wordt.

Echter kunnen we ook ons eigen stukje land – onze tuin – gebruiken als voorbeeld van hoe je duurzaam en verantwoord om kunt gaan met de rijkdommen van de natuur.

  • Verduurzaming als trend

    Als je naar de tv kijkt, door een tijdschrift bladert of tijdens je weekend een tuincentrum bezoekt: het tuinieren is weer aan het toenemen in populariteit. Al zijn al die tuinshows op tv erg vermakelijk om naar te kijken, de trends die hierin aangegeven worden zijn niet bepaald duurzaam.

    Een tuin wordt langer maar zeker een soort modeobject, onderhevig aan constante verandering, vervangbaarheid en exotische invloeden. Ook de tuincentra spelen hier handig op in: elk jaar weer is er iets nieuws ‘in de mode’, waardoor je je tuin weer volledig anders inricht om nu aan deze nieuwe trend te voldoen. Denk maar eens terug aan de Oosterse Boeddha-tuin hype, nog niet zo lang geleden.

    Duurzaam en verantwoord is het echter niet.

  • Betekenis van een duurzame tuin

    Een duurzame tuin is er eentje die voor een lange tijd mee kan en niet snel zal ‘slijten’. Hierbij kun je kiezen voor planten die gewend zijn om te groeien in een omgeving zoals de jouwe. Exotische planten uit verre oorden, hoe mooi en bijzonder ook, zullen nu eenmaal niet zo lang meegaan als een ‘inheemse’ plant.

    Ook geef je in een duurzame tuin deze planten een kans om op een normale manier te groeien en volwassen te worden. Dus niet na een enkel seizoen weer uitspitten en iets nieuws planten, maar een plant echt de kans te geven om jaar op jaar weer te groeien en bloeien. Door deze rust en consistentie creëer je ook een gezondere ondergrond, en kun je dieren een veilig toevluchtsoord bieden.

  • Kan mijn tuin ook verduurzaamd worden?

    In iedere tuin kan duurzaam getuinierd worden, ongeachte de grootte ervan. Je zou zelfs nog een duurzaam en verantwoord tuintje kunnen realiseren op een balkonnetje of dakterras. Het gaat niet om grootte, maar eerder om een manier van denken.

    Een aantal tips waarmee je je tuin al een flink stuk duurzamer kan maken:

    • Geef de voorkeur aan inheemse plantensoorten die gewend zijn om in jouw gebied te groeien. Forceer de natuur niet door exotische plantensoorten te importeren, die vaak toch niet zo mooi zullen bloeien als in dat verre oord waar je ze ooit gespot hebt.
    • Werk in een duurzame tuin met een gelaagde begroeiing: werk van een strooisellaag naar een kruidlaag, naar de struiklaag en de boomlaag.
    • Laat de natuur op zijn beloop. In een duurzame tuin mag de natuur de vrije hand nemen en zijn invloed uitoefenen. Extra voordeel? Er is minder onderhoud nodig! De natuur doet het werk voor je.
    • Accepteer een harmonieuze samenleving tussen mens, dier en plant, waarbij alle onderdelen zich gedragen zoals de natuur het hen ingeeft, zonder bijzondere aanpassingen of geforceerde ‘verbeteringen’.

  • Duurzame materialen

    Gebruik ook voor terrasjes, vlonders en tuinpaden zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Denk daarbij aan duurzame grondstoffen, sommige nog ruw – hout, bijvoorbeeld – en anderen al verwerkt.

    Verdiep je in de herkomst van hout, zand en klei dat je wilt gebruiken. Is het ecologisch verantwoord tot stand gekomen? Heeft het hout een keurmerk, en gaat het niet ten koste van bossen - wat vaak nog wel het geval is voor tropisch hardhout.

  • Duurzame tuinverlichting

    Ook de verlichting in je tuin kun je verduurzamen. Denk daarbij aan verlichting die niet afhankelijk is van schaarse energiebronnen; maar die werken op zonne-energie. Feit is dat je tuinverlichting – met name in de zomermaanden – onnodig veel en lang aanstaat. We willen het niet uitzetten om het er zo ‘gezellig’ uitziet. En dat is natuurlijk ook zo!

    Als je kiest voor buitenverlichting dat zijn energie uit het zonnelicht haalt, hoef je je hier dus nooit meer druk over te maken, en kun je zorgeloos genieten van het sfeervolle licht dat ervan af komt.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.