Tuinverlichting

Niemand wil in het donker zitten, toch? En dat geldt ook zeker voor je tuin. In de zomer kun je zo ook ’s avonds laat nog een boekje lezen of rustig in de tuin zitten. En ’s avonds geeft het je toch een geruster gevoel als je uit je raam kijkt en je de goedverlichte tuin ziet, zodat je je stukje grond goed in de gaten kunt houden.

Tuinverlichting is dan ook een cruciaal onderdeel van je tuin. Als dit goed uitgevoerd en ingericht wordt, is het een prachtig aanzicht – het tuinpad, omringd door kleine lampionnetjes, of het grasveld met de onopvallende spotjes. Of wellicht de ouderwets ogende lampen die je aan je terras of plantenbakken hangt, om zo een extra gezellige sfeer te bewerkstelligen.

  • Soorten tuinverlichting

    De mogelijkheden van tuinverlichting zijn eindeloos. Niet alleen kun je naar hartenlust variëren in het soort verlichting en de vorm en stijl van je lampen; ook kun je verschillende kleuren verlichting verwerken in je tuinontwerp.

    Zelfs slimme verlichting is inmiddels al een populaire optie. Via de app op je smartphone kun je – zelfs nog op afstand – je tuinverlichting aanzetten, of de kleuren ervan veranderen. Een romantische, zwoele avond die vraagt om een roze, zachte verlichting kan zo afgewisseld worden met flitsende disco-effecten voor het klassenfeest van je tiener!

    Onder tuinverlichting vallen alle soorten van lichtbronnen die geschikt zijn voor gebruik in de tuin. Denk daarbij aan tuinlampen, spotlights, sensorlampen, led-lampen, prikspots, staande lampen en lampen op zonne-energie, die nog bijdragen aan een beter milieu ook.

  • Installatie tuinverlichting: stap voor stap

    Dus, je bent er helemaal uit! Je wilt een mooie lamp aan je boom, wat schattige spotjes die je in het gazon langs je tuinpad kunt steken, en nog wat wandlampen voor op het terras. Langs de doe-het-zelf-zaak, dus, of tijd om een hovenier in te schakelen. Hoe je het ook doet, het is handig om een paar vaste stappen te volgen.

    1. Lichtplan
    Wellicht is het in je hoofd al helemaal duidelijk welke lamp waar moet komen. Dan nog is het goed om het eerst uit te tekenen voor je aan de slag gaat. Niet omdat je inzicht het niet aankan, maar met name om een plan te maken voor het boren van gaten, het verlengen van elektriciteitssnoeren en draden, en het graven van geultjes voor snoeren.

    Als je het vaker gedaan hebt en zeker denkt te weten hoe je het geheel aan zal sluiten, kan je het natuurlijk zonder proberen. Maar het kan nooit kwaad om het eens uit te tekenen. Dan ziet je omgeving ook direct wat je visie is!

    2. Stroom
    Alhoewel er steeds meer producten op de markt komen die niet afhankelijk zijn van directe stroomtoevoer – denk daarbij aan lampen op zonne-energie – zijn verreweg de meeste vormen nog wel afhankelijk van hun snoertje. Hier lopen dan ook de meeste doe-het-zelvers vast: de stroomtoevoer van je tuinverlichting.

    Er zijn twee soorten stroomvoorziening: laagspanning (12 volt) of netspanning (230 volt). Netspanning lijkt de meest voor de hand liggende, aangezien je deze lampen gewoon kunt aansluiten op je reguliere stroomnetwerk. Ook kun je hier een dimmer op installeren en ben je gegarandeerd van goede lichtsterkte. Echter heb je vaak niet zoveel lichtsterkte nodig – en ligt de moeilijkheid ervan in de diepte van de kabels in de grond: het wordt aangeraden om ze circa 0,5 meter in de grond te graven.

    Een minder intensieve optie is de 12 volt-verlichting. Laagspanningskabels hoeven lang niet zo diep in de grond, en zijn veilig voor de doe-het-zelver – je kunt geen optater meer krijgen van de stroom zelf. Houd er wel rekening mee dat de lichtintensiteit lager zal zijn dan bij netstroom.

    3. Installatie
    Wees altijd voorzichtig, aangezien je wel met stroom werkt. Zo wil je niet het risico lopen om een flinke schok te krijgen. Sluit daarom altijd de groepen af waar je in werkt. Zet de lampen waar je ze wilt hebben, sluit ze aan op hun kabels en trek deze onder de grond door naar je aansluitpunt en de transformator.

    Het klinkt makkelijk, en als je de handleiding goed volgt zal het in de praktijk vaak geen problemen opleveren. Al kan het frustrerend worden als het niet werkt. Aarzel dan niet om een vakman te bellen, die je kan helpen bij het nalopen van de stroomdraden en het veilig en goed te installeren van de verlichting.

  • Kosten tuinverlichting

    De kosten van tuinverlichting lopen sterk uiteen. Zo hangt het af van de specifieke soort verlichting dat je wilt, hoeveel verlichting, en hoe je dit wil installeren. Vraag gerust een offerte aan bij een hovenier. Deze zal je uitstekend advies kunnen geven over de prijs die voor jouw situatie van toepassing is.


    Vind een hovenier in de categorie Tuinverlichting

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.