Tuinrenovatie

Oeps, misschien had je eind vorig jaar toch meer tijd moeten besteden aan je tuinonderhoud, en het winterklaar maken van je tuin… Of wellicht heb je net een nieuw huis gekocht, waar je direct verliefd op werd – maar was de tuin het enige nadeel, aangezien deze eruit zag als een wildernis…

Voor een ieder wiens tuin op dit moment nog een doorn in het oog is, is tuinrenovatie de ideale oplossing. Waar bij renovatie van een huis vaak uitgebreide klussen worden uitgevoerd om het een en ander meer presentabel te maken, gebeurt hetzelfde bij renovatie van de tuin.

 • Waarom tuinrenovatie?

  Een tuin kan om verschillende redenen toe zijn aan een goede, diepgaande renovatie. Simpel onderhoud is niet meer voldoende – of wellicht weet je niet eens waar je zou moeten beginnen, aangezien de staat van de tuin inmiddels zo wanhopig is.

  Vaak besluiten mensen om na een verhuizing hun nieuwe tuin eens goed onder handen te nemen. Een verwilderde tuin kan weer een droomtuin worden om in de zomer heerlijk van te genieten. Of wellicht is de tuin niet eens in slechte staat, maar is het gewoon absoluut niet je smaak. Ook dan helpt een hovenier je graag met een plan voor tuinrenovatie.

 • Wat houdt tuinrenovatie in?

  Onder tuinrenovatie vallen meerdere werkzaamheden. Voorop staat dat het een flinke klus is – met name als het inderdaad een nogal verwaarloosde tuin betreft. Zo zal een hovenier in ieder geval de volgende punten willen aanpakken:

  Onkruid verwijderen
  Een eerste pijnpunt zit ‘m vaak in het onkruid. Als dit niet goed bijgehouden wordt, zal binnen een mum van tijd de tuin overwoekerd zijn. Bij tuinrenovatie wordt dus als eerste al het aanwezige onkruid vakkundig verwijderd.

  Snoeien
  Als de tuin voor een langere tijd – soms zelfs jarenlang! – de kans heeft gehad om ongehinderd door te groeien, zullen bomen, struiken en snelgroeiende planten dat ook flink gedaan hebben.

  Dit kan tot flinke problemen leiden. Tuinpaden zijn niet meer begaanbaar, schuren of tuindeuren zijn niet meer te gebruiken. Ook kan een boom of struik zich inmiddels tegen je huis aan ‘gevlijd’ hebben, wat tot problemen met lekkage of dakpannen kan leiden – om maar niet te spreken van het licht dat dit tegenhoudt.

  Een goede snoeibeurt van alle bomen en struiken in je tuin maakt dus vast onderdeel uit van een tuinrenovatieplan.

  Planten en bomen verwijderen/verplaatsen
  Sommige planten en bomen kunnen niet meer geholpen worden, omdat ze ziek of dood zijn. Dan zullen ze verwijderd moeten worden.

  Of wellicht vind je deze gewoon niet mooi meer, of – in het geval van een boom – lastig in onderhoud, ontneemt het licht en beperkt het de ruimte in de tuin. Ook dan kun je ervoor kiezen om ze te laten verwijderen of verplaatsen.

  Het verwijderen en/of verplaatsen van planten en bomen kan je tuin direct een compleet ander aanzicht geven. Een hovenier zal hier dan ook zeker over beginnen zodra het onderwerp tuinrenovatie ter sprake komt.

  Herstellen van straatwerk, schuurtjes en schuttingen
  Vaak is het niet alleen de beplanting in de tuin die het zwaar te verduren heeft gehad. Ook het straatwerk van terrassen of tuinpaden kan in slechte staat zijn; evenals schuurtjes en schuttingen. Een hovenier zal bij een renovatiebeurt dit alles zo goed mogelijk in originele staat proberen te herstellen.

 • Waarom kiezen voor tuinrenovatie

  Er zijn een aantal grote voordelen van tuinrenovatie, met name ten opzichte van een compleet nieuwe tuinaanleg. De belangrijkste hiervan om te overwegen zijn:

  Hergebruik bestaande tuin: er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de reeds aanwezige basis. Planten zullen vooral verplaatst of gesnoeid worden; en straatwerk en schuttingen worden hergebruikt en opgeknapt, in plaats van dat het nieuw aangeschaft wordt. En dat scheelt flink in de kosten!

  Direct een mooie tuin: een tuin wordt niet van de grond af opnieuw aangelegd, maar bestaande elementen worden verzorgd en eventueel verplaatst. Daardoor hoef je niet te wachten tot de tuin gaat groeien en bloeien, maar zal deze zelf al direct groen en gevuld zijn.
  Onderhoud weer behapbaar: waarschijnlijk zat het al maanden in je hoofd om nu écht eens tijd te maken voor de tuin, maar zakte de moed je al in de schoenen als je een blik wierp op de wildernis die het geworden was. Na een goede tuinrenovatie is de tuin weer hanteerbaar: en zal het makkelijker zijn om regelmatig kleine onderhoudsklusjes uit te voeren.

 • Tuinaanleg

  Als de tuin simpelweg niet meer in aanmerking komt voor tuinrenovatie, of als je zelf toe bent aan iets compleet nieuws en daar meer budget voor over hebt, kun je ook overwegen om over te gaan tot een compleet nieuw tuinontwerp. Hierbij wordt een compleet nieuwe tuin ontworpen en vervolgens aangelegd.

  Een hovenier kan je informeren over de voor- en nadelen van tuinrenovatie en tuinaanleg, en kan aan de hand van jouw situatie aangeven wat aan te raden is. Klik hier om eenvoudig en snel in contact te komen met een hovenier bij jou in buurt.

 • Kosten tuinrenovatie

  De kosten van tuinrenovatie zullen uiteenlopen, al naar gelang de hoeveelheid werk en de huidige staat van de tuin, en de grootte van de tuin. Als je benieuwd bent naar een prijsopgave, zodat je rustig kunt overwegen of dit een optie voor je is, kun je een offerte aanvragen bij een hovenier.

  Het zal vaak goedkoper zijn als je ervoor kiest om bestaande materialen (beplanting, bestrating) te hergebruiken. Mocht je echter meer bestrating willen, of juist een grasveld in plaats van bestrating, zal dit tot extra kosten leiden. Een hovenier kan je hier uitstekend in adviseren, om zo tot de beste keus te komen – en een tuin te realiseren waar je weer jaren mee vooruit kunt!


  Vind een hovenier in de categorie Tuinrenovatie

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.