Tuinontwerp en -advies

Tuinontwerp wordt vaak verward met tuinaanleg. Al kunnen de twee niet meer van elkaar verschillen. Tuinaanleg gaat om de specifieke inrichting en de praktische uitvoering hiervan – zoals de beplanting, bestrating, schuttingen en schuurtjes.

Echter gaat tuinontwerp daar nog aan vooraf. Met tuinontwerp maak je een gericht plan voor het idee achter je tuin. Je bepaalt dus waar je uiteindelijk iets wilt aanleggen. En ook wat je absoluut niet wilt.

Waar komt het grasveld? Maar ook: welke stijl wil je dat het uitstraalt? Waar is het op geïnspireerd? Wil je een mooie Oosterse sfeer, inclusief waterpartijen, Boeddha beeldjes, en bijpassende planten?

Of ga je toch voor een tropische sfeer, inclusief houten vlonders, een zwembad en een palmboom? Daar kom je achter door het maken van een goed tuinontwerp.

 • Waarom tuinontwerp?

  Waarom zou het dan nodig zijn om je door een hovenier te laten informeren over een tuinontwerp? Je kunt immers zelf goed genoeg inschatten welke stijl je mooi vindt. Toch kan het erg nuttig zijn om je samen met een hovenier over je ontwerpplan te buigen.

  Daar zijn meerdere redenen voor. Hieronder leggen we deze één voor één aan je uit.

  • Schaalontwerp

  Natuurlijk kun je zelf op papier een schets maken van hoe je graag zou willen dat je tuin eruit komt te zien. Een terrasje daar, hier nog een vijver, en dit is de tuindeur…

  Al is het vaak ontzettend nuttig om je hierbij te laten informeren door een hovenier. Deze kan een mooi tuinontwerp op de juiste schaal voor je maken, zodat al het ‘ongeveer’ zelf passen en meten met tegels en terrassen wegvalt.

  In plaats daarvan krijg je gedegen advies over de aanbevolen grootte van een terras en de breedte van je paden; de vereisten van een goede, lekvrije vijver, en de juiste combinatie van planten die het goed doen op jouw ondergrond.

  Met de precieze maten van dit alles kan de hovenier je exact vertellen wat er mogelijk is, en helpt hij je bij het creëren van een mooie balans in de verhouding van bijvoorbeeld groen en tegels.

  • 3D ontwerp

  Een steeds vaker voorkomend ontwerp is het 3D ontwerp. Hierbij ontwerpen de hoveniers je tuin in – zoals de naam al weggeeft – 3D. Daardoor kun je als het ware al door je tuin lopen, nog voordat deze gerealiseerd is, en vanaf alle kanten en hoeken zien hoe het eruit komt te zien.

  Niet langer hoef je gebonden te zijn aan platte kaartjes met daarop vormpjes getekend voor elk object, maar nu kun je dus ook nagenoeg ‘real-life’ ervaren hoe de tuin eruit zal komen te zien.

  • Advies mogelijkheden

  Heb je al eens door een tuincentrum gelopen, wegdromend bij al die mooie planten, terrasopstellingen en kunstvijvers? Of door een tuintijdschrift gebladerd vol met prachtige Aziatische of Mediterrane tuinen?

  Wellicht ben je aangestoken door het enthousiasme van de nagenoeg wekelijkse tv-shows die op tuinen focussen, en wil je nu ook zo’n geweldige natuurvijver.

  Een hovenier kan je helpen bij het organiseren van al die ideeën die door je hoofd vliegen. Hij zorgt ervoor dat alles in de praktijk uitvoerbaar blijft, en dat de dingen die je wilt ook echt passen bij jouw tuin.

  Ook kan een hovenier je informeren bij het kiezen van een stijl of thema, zodat het geheel eenduidig en strak blijft – en niet te vergeten, ook leefbaar. Zo garandeer je dat je ook over tien jaar nog niet uitgekeken bent op je tuin!

  • Kosteninzicht

  Ook kan het maken van een goed, duidelijk tuinontwerp – na degelijk advies van een hovenier – leiden tot een uiteindelijk kostenbesparing bij de tuinaanleg. Al te vaak begint men vol enthousiasme, om halverwege het proces erachter gekomen dat het toch niet is wat we voor ogen hadden.

  Je gooit je plan om, rijdt nog een keer terug naar het tuincentrum, en begint opnieuw. Om er dan wellicht snel genoeg achter te komen dat het nog nét niet helemaal naar je smaak is. Dus, overnieuw maar weer.

  Deze twijfel – gecombineerd met de steeds hoger wordende rekening – kan voorkomen worden met een goed tuinontwerp. De hovenier kan exact uitrekenen hoeveel het zal gaan kosten. Geen nare verrassingen, dus!

 • Budget tuinontwerp

  Vaak worden de bijkomende kosten gezien als een drempel om de stap van het (laten) maken van een tuinontwerp over het hoofd gezien. Tuinadvies is immers een luxe, en niet van toepassing op jouw stukje grond van 10 m2. Toch?

  Niets is minder waar. Zoals hierboven omschreven, kan het inwinnen van tuinadvies leiden tot een kostenbesparing op de lange termijn. Ook wordt de tuin zorgvuldig gepland en uitgedacht, waardoor het met recht een droomtuin wordt – die perfect aansluit bij je voorkeuren.

 • Werkwijze tuinontwerp

  Op het moment dat je ervoor kiest om een hovenier in de arm te nemen – goede keuze! – kan je al in een paar snelle, korte stappen tot je droomtuin komen.

  Eerste gesprek
  Samen met de hovenier bespreek je je gewenste tuinontwerp. Hierbij staan jouw wensen voorop, daarom is het aan te raden om van tevoren een wensenlijst op te stellen. Denk daarom van tevoren goed na wat je wilt en wat je zoekt in een tuin.

  Wil je veel bomen en struiken, veel groen? Heb je liever veel terrassen en zithoeken? Wil je het kindvriendelijk, of juist chique en elegant? Veel zon, of juist veel schaduw? Wat zijn je favoriete kleuren, en welke sfeer wil je verwerken in je tuin?

  Deze en andere vragen zijn belangrijk bij dit gesprek. De hovenier zal je voorzien van feedback hierop: is het praktisch uitvoerbaar en aan te raden?

  Liever kosten besparen? Dan is het een goed idee om op dit punt aan de hovenier te vragen naar standaard ontwerpen. Daar zullen er voldoende van zijn, geschikt voor ieders voorkeur!

  Opstellen ontwerp
  De hovenier neemt je wensen en de praktische mogelijkheden mee en maakt een overzichtelijk, exact uitgemeten ontwerp. Daarin worden ook de gebruikte materialen uitgeschreven, tot de exacte bloemen aan toe; inclusief het kostenplaatje.

  Ontwerpvoorstel
  Uiteindelijk komt de hovenier bij je terug, met een geweldige presentatie van jouw gewenste tuin! Te gek, precies wat je in gedachten had? Dan lijkt het erop dat we klaar zijn voor tuinaanleg.


  Vind een hovenier in de categorie Tuinontwerp- en advies

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.