Tuinonderhoud

Een tuin bestaat vooral uit levende en bloeiende dingen. Voordeel hiervan is dat het geweldig mooi kan zijn om naar te kijken. Een nadeel is echter ook dat het blijft groeien! Daardoor heeft een tuin regelmatig tuinonderhoud nodig.

Met name in het voorjaar en najaar kun je vrij veel werk aan een tuin hebben. De planten, heggen en bomen groeien in die periode flink; waardoor je flink zal moeten snoeien en maaien. 

Daarbovenop komt nog het eeuwige onkruid, wat je zal moeten verwijderen – om maar niet te beginnen over het vervangen van oude beplanting door nieuwe, frisse bloemen. Dan heb je ook nog je terras, wat schoongespoten moet worden. En daarnaast is het belangrijk om de grond in goede staat te houden, bijvoorbeeld door bemesting.

 • Waarom tuinonderhoud?

  Het moge duidelijk zijn: tuinonderhoud is vrij intensief. Het waarom ervan wordt vanzelf duidelijk als je een aantal weken niets aan de tuin doet. Deze zal al vrij snel overwoekerd worden door snelgroeiende planten, of vol komen te liggen met bladeren of afval.

  Daarnaast gaat met goed tuinonderhoud de beplanting veel langer mee. Bomen, struiken en planten die regelmatig gesnoeid worden, groeien en bloeien daarna veel mooier en beter. Ook is het makkelijker om ze in een bepaalde vorm te houden, wat je tuin strak houdt.

  Door regelmatig onderhoud zullen planten niet de kans krijgen om te woekeren en zo de tuin te domineren. Ook kun je daar het onkruid mee beperken, wat de tuin een slordig aanzicht geeft. Al met al, je kunt zo veel langer genieten van je mooie, goed verzorgde tuin. En nog een extra pluspunt: het heeft een bewezen positief effect op de waarde van je huis!

 • Tuinonderhoud door hovenier

  Je kunt jezelf veel tijd en moeite besparen door het tuinonderhoud uit te besteden aan een tuinman of hovenier. Lang niet iedereen heeft de energie of tijd om regelmatig bezig te zijn in de tuin. Ook kunnen sommige delen van het tuinonderhoud vrij zwaar werk zijn, waar je misschien niet direct op zit te wachten.

  Op dit moment kan een dergelijke vakman uitkomst bieden. Deze kan je helpen bij alle klusjes die onderdeel uitmaken van je tuinonderhoud. Denk daarbij aan het snoeien van een boom of een hoge heg, het reinigen van je terras of het afvoeren van die enorme berg tuinafval.

 • Verschil tussen tuinman en hovenier

  Vaak wordt er hier onderscheid gemaakt tussen de diensten van een tuinman en een hovenier. Een hovenier is daarbij iemand die je kan helpen bij bijvoorbeeld een tuinrenovatie, of een compleet nieuw tuinontwerp, inclusief de nieuwe tuinaanleg.

  Een tuinman is de aangewezen persoon om het onderhoud van je tuin op zich te nemen. Of dit nu een grote of kleinere onderhoudsbeurt is, vaak zal een tuinman voordeliger zijn dan een hovenier voor dergelijke klussen. Een extra voordeel van het inhuren van een tuinman, is dat deze zelf al vaak over het benodigde gereedschap beschikt.

 • Belangrijkste onderdelen tuinonderhoud

  Bij tuinonderhoud denken veel mensen direct aan het schoffelen en wieden van onkruid. Dit is inderdaad een onderdeel ervan, al komt er nog meer bij kijken. Zo is het slim om tweemaal per jaar, aan het begin en aan het eind van het seizoen, de tuin een grote opknapbeurt te geven om het zomerklaar of juist winterklaar te maken.

  De volgende taken kunnen tijdens een dergelijk onderhoudsbeurt uitgevoerd worden:

  Grasveld inzaaien en maaien
  Het is belangrijk om je mooie groene gras goed te onderhouden, om te voorkomen dat het overwoekerd raakt of kale of gele plekken begint te vertonen.

  Regelmatig maaien is noodzakelijk – met name in het zomerseizoen. Daarnaast wordt er vaak na de winter, bij het zomerklaar maken van de tuin, wat extra bijgezaaid om ervoor te zorgen dat je grasveld er ook dit jaar weer mooi bijligt!

  Snoeien en onkruid verwijderen
  Door een goede snoeibeurt en het verwijderen van al het onkruid in de tuin, houd je je tuin fris en gezond.

  Naast het snoeien van bomen, heggen en bepaalde planten en onkruid verwijderen, worden hierbij ook dode planten verwijderd en vervangen door nieuwe exemplaren. Ook kun je de tuin goed bemesten, om de grond vruchtbaar te houden.

  Bij voorkeur doe je dit twee keer per jaar, bijvoorbeeld in de lente en in de herfst.

  Tuin herindelen en (opnieuw) aanleggen
  Wellicht vind je het tijd voor iets nieuws; en zou je de volgende zomer naar een ander ingerichte tuin willen kijken. Dan kun je bij het tuinonderhoud ook denken aan het verplaatsen of vervangen van bloemenperken. Zo kun je een compleet nieuwe sfeer creëren in je tuin – en blijft het elk jaar opnieuw een verrassing!

  Tuin opruimen
  De meest voor de hand, maar ook de meest uitgestelde klus: het opruimen van de tuin. Met name in de herfst zal de tuin snel vol komen te liggen met bladeren of takken, maar ook door een goede snoeibeurt kan er aardig wat tuinafval ontstaan.

  Vaak past dit niet in de groene bak – maar geen zorgen, een goede hovenier of tuinman houdt hier al rekening mee. Het afvoeren van tuinafval zullen zij graag voor hun rekening nemen.

 • Kosten tuinonderhoud

  Klinkt het vooruitzicht van een tuinman of hovenier die je tuinonderhoud uit de handen neemt, je goed in de oren? Je kunt daarvoor direct een offerte opvragen, om erachter te komen wat het jou zou kosten om dit uit te besteden aan een hovenier.


  Vind een hovenier in de categorie Tuinonderhoud

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.