Tuinbestrating

Vaak denkt men dat er een specifieke keuze gemaakt moet worden. Óf tuinbestrating, in de vorm van een mooi terras, bijvoorbeeld – of een grasveld en mooie beplanting.

Echter kan het vaak ook heel goed samengaan. Juist de combinatie van een terras om je tuinmeubilair op te zetten, gecombineerd met de groene plekken, maken van je tuin een waar stukje woongenot.

  • Tuinbestrating materialen

    Een van de eerste keuzes die naar voren komt bij het aanleggen van tuinbestrating is het materiaal. Hierbij zijn er twee grote ‘kanshebbers’, waar de hovenier graag de voor- en nadelen in jouw specifieke situatie voor geeft.

    Wist je bijvoorbeeld dat het heel mooi kan zijn om bij een terras dat vlak voor je raam ligt, ervoor te kiezen om het materiaal wat in huis ligt door te trekken? Als je een mooie houten vloer hebt, kun je eenzelfde soort hout gebruiken voor het terras. Je zult ons nog bedanken als je op dat moment uit het raam kijkt!

  • Tegelbestrating

    De keuze van tegels voor tuinbestrating is nog veruit de populairste. En niet onterecht! Binnen deze groep materialen is er ontzettend veel mogelijk qua soorten tegels. De kleur, vorm, structuur… Er is voor ieder wat wils!

    Voordelen van tegelbestrating zijn duidelijk. Zo is het erg onderhoudsvriendelijk – een enkele keer met de hogedrukspuit erlangs is voldoende -, gaan ze erg lang mee en kun je elk gewenst patroon neerleggen.

    Ook kun je mini-tegels neerleggen in alle kleuren van de regenboog; of enorme, metersgrote tegels in marmertinten voor een chique uitstraling. Of wat dacht je van natuursteen, voor een puur-natuur look?

    Juist door deze mogelijkheden, is het lastig om er een prijskaartje aan te hangen. Zo kun je voor simpele koppelstones kiezen – de kleine, vierkante tegeltjes in kleurige tinten. Deze kun je al vanaf 15 euro per vierkante meter krijgen, net zoals de betonbestrating – de welbekende rechthoekige bakstenen.

    Als je een luxere of exclusievere steen wilt, zal de prijs omhoog gaan. Zo zijn flagstones – die willekeurig gevormde stenen, die ‘gebroken’ lijken – zo tussen de 25 en 40 euro.
    Duurdere tegels zijn de waaltjes (de dunne rechthoekige stenen) en natuursteen, waarmee je rond de 50 euro per vierkante meter uit kunt komen.

  • Houtbestrating

    Hout wordt steeds populairder, en steeds vaker worden hoveniers gevraagd naar deze vorm van bestrating. Niet gek, de warme, sfeervolle uitstraling lijkt bijna exotisch – alsof je op vakantie bent in een luxe, ver oord.

    Alhoewel tegels de duurzamere optie blijven, kunnen bepaalde soorten hout – met name hardhout – er aardig bij in de buurt komen. Ook liggen de kosten van een houten terras vrij hoog: de offerte zal uitkomen tussen de 75 en 150 euro per m2.

  • Bestratingsverband

    Bij het aanleggen van tegels voor een terras, zal een hovenier je graag informeren over de mogelijke bestratingsverbanden. Een zogenaamd bestratingsverband maakt een terras niet alleen steviger, maar kan het ook een extra stukje uitstraling geven.

    Het bestratingsverband bepaalt de manier waarop de tegels gelegd worden. Zulke legverbanden zijn met name nuttig voor de kleinere tegels. Veelgebruikte verbanden zijn:

    • Blokverband
    • Visgraatverband
    • Halfsteensverband
    • Elleboogverband
    • Keperverband
    • Wildverband

    Het meest geschikte verband hangt af van de functie van de bestrating. Een oprit vraagt om een sterker verband (keperverband, elleboogverband) dan een terras (blok- of halfsteensverband), en een tuinpad vraagt ook om een andere vorm van bestrating (visgraat- of halfsteensverband).

  • Tuinbestrating aanleggen

    Kies je ervoor om zelf je terras aan te leggen, of laat je dit liever over aan een ervaren vakman? Er zijn een aantal punten die je hierbij moet overwegen, die het aantrekkelijker kunnen maken om toch maar een offerte hiervoor aan te vragen bij een hovenier.

    1. Lichamelijke klachten: stel dat je last hebt van je rug, knieën, nek, of handen, is het niet aan te raden om zelf een terras aan te leggen. Bespaar jezelf de pijn en frustratie door in contact te treden met een hovenier.
    2. Tijdsbesparing: het kan een vrij tijdrovend proces zijn om zelf een terras aan te leggen. Het is niet zo simpel als de tegels op de juiste plek neerleggen, er gaat nog veel meer aan vooraf. Alleen al het uitzoeken hiervan, en het risico lopen op dubbelwerk of het opnieuw moeten doen, kan flink wat extra tijd in beslag nemen. Onnodig, wellicht, aangezien een vakman dit als een routineklusje kan doen.
    3. Advies: een laatste voordeel van het inschakelen van een hovenier is de kennis die deze met zich meebrengt. De hovenier weet van alles over de verbanden en tegelsoorten, en kan er zo voor zorgen dat het precies wordt wat je wilt.

    Toch zelf van plan om het aan te leggen? Doorloop dan de volgende stappen.

    1. Maak een ontwerptekening van het gewenste terras op schaal.
    2. Graaf de grond af met circa 15-20 centimeter.
    3. Giet een laag zand van circa 10 centimeter op de plaats waar het terras moet komen. Strijk het zand glad en druk het aan.
    4. Leg een helling aan langs de zijkant, waarlangs het water weg kan lopen.
    5. Plaats de tegels op het gladde zand en sla ze vast met een rubberen hamer. Houd daarbij 3 mm ruimte tussen de tegels.
    6. Giet meer zand over de tegels en verdeel dit met een bezem over het terras.

    En voilà! De bestrating in je tuin is aangelegd, voor een verhoogd woonplezier!


    Vind een hovenier in de categorie Tuinbestrating

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.