Tuinaanleg

Tuinaanleg. Men is er altijd maar wat druk mee bezig, en soms kan het zelfs uitlopen op een soort van burencompetitie. Wie in de straat heeft het mooiste groenste gazon, en de best onderhouden perkjes?

Al gaat het natuurlijk niet alleen over het aanzicht voor anderen. Ook voor jezelf kan het ontzettend veel woonplezier opleveren als je eigen stukje grond er mooi bijligt.

 • Tuinaanleg keuzes

  Het beste is om voor tuinaanleg contact op te nemen met een ervaren hovenier, die je vrijblijvend advies kan geven over de mogelijkheden. Zo zijn er meerdere knopen die doorgehakt moeten worden, en kunnen er sommige dingen wel of juist niet mogelijk zijn door de grootte en grondsoort van de tuin.

  • Beplanting

  Het pronkstuk van elke tuin is nagenoeg in alle gevallen de gekozen beplanting. Hieronder vallen bijvoorbeeld de gekozen planten, struiken en bomen. Daarbij zijn bomen en struiken vaak voor langere tijd, en ook duurder.

  Echter heb je er dan wel voor een lange periode – vaak een leven lang – plezier van. En wie wil nu niet een mooie, romantische fruitboom in de tuin? En de prachtige kleuren in de herfst in je eigen tuin ervaren, door de verkleurende struiken?

  Planten zijn goedkoper, maar gaan minder lang mee. Al is dit niet per se een nadeel: zo kun je elk jaar een compleet nieuwe tuin inrichten, met nieuwe perkjes en plantensoorten die in de lente en zomer hun pracht en praal tonen!

  Een prijsindicatie is lastig te geven, omdat er zo ontzettend veel soorten in je tuin geplant kunnen worden. Een hovenier kan je helpen om te voorkomen dat je – letterlijk – door de bomen het bos niet meer ziet.

  • Ondergrond

  Er zijn meerdere manieren waarop je bij de tuinaanleg een rustige zitplaats in de tuin kunt creëren. Zo kun je kiezen voor een mooi grasveld, met name een succes als je kinderen of huisdieren hebt.

  Echter kun je ook kiezen voor de duurzamere, onderhoudsvrijere bestrating, of wellicht de wat exotischere houten vlonders? De hovenier geeft graag advies bij deze keuze, en kan een offerte op maat leveren.

  1. Groen gezon - ja of nee?
  Altijd al dromen gehad van een mooi groen veld om met je kinderen op te kunnen voetballen en ravotten? Of waar de hond lekker in rond kan rennen, of waar je zelf wellicht ook met je comfortabele tuinstoel op neer kunt dalen?

  Gras is altijd een veilige optie bij tuinaanleg. Het fleurt direct de tuin op, houdt het georganiseerd en mooi, en is relatief onderhoudsvriendelijk. Een goede maaibeurt op z’n tijd, en verder heb je er eigenlijk geen omkijken naar!

  En dan is de prijs er ook nog: het is flink goedkoper dan bijvoorbeeld bestrating.

  De kosten voor het inzaaien van gras ligt zo tussen de 5 en 7 euro per vierkante meter, als je het door een ervaren hovenier laat doen. Dan zul je echter wel even geduld moeten hebben tot de eerste sprietjes zich laten zien.

  Liever direct een groene tuin? Je kunt er ook voor kiezen om een hovenier direct de graszoden te laten plaatsen. Al is dit wel iets duurder.

  2. Of toch liever bestrating?
  Bij de tuinaanleg kan er ook voor gekozen worden om juist ‘groene’ ruimte, zoals gras, op te geven voor tegels. Strakke bestrating van het terras – gegarandeerd onderhoudsvrij – en een mooi, schoon uitzicht, zo vanaf de straat of vanuit de woning gezien.

  De prijs hiervoor kan nogal variëren. Dit is met name afhankelijk van het gekozen tegelmateriaal. Afhankelijk van je persoonlijke smaak, kun je kiezen voor de redelijk standaard betonnen tegels. Deze komen in allerlei vormen en kleuren.

  Een mooie, betonnen tegel kan je al voor tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter op de kop tikken, inclusief installatie door de hovenier.

  Liever iets exclusiever? Dan kun je eerder denken aan materiaal zoals natuursteen. Dat geeft de tuin meteen een duurzaam, luxe tintje! Al moet je hierbij wel eerder denken aan een hogere prijs per vierkante meter.

  3. Houten vlonders
  Hout heeft een geweldig mooie uitstraling. Warm, en tegelijkertijd duurzaam – en zelfs een tikkeltje exotisch. Het laat ons vaak terugdenken aan verre vakanties, naar landen waar hout een veelgebruikt materiaal is in tuinaanleg.

  Ook bij hout heb je nog meerdere keuzes, met name die voor het type hout. Zo is vurenhout goedkoop én praktisch, maar gaat het stukken minder lang mee dan bijvoorbeeld het duurdere hardhout.

  Een hovenier kan je informeren over alle voor- en nadelen per houtsoort. Ook kan hij een offerte op maat maken.

  • Vijver

  Om je tuin nog een exotischer tintje te geven, en een plek van te maken waarin je heerlijk tot rust kan komen, is een vijver ideaal. Het trekt allerlei soorten leven aan, waaronder mooie waterplanten en bijzondere waterdieren.

  Daarnaast is het geluid van het stromende water, bijvoorbeeld door een waterwerkje, super rustgevend. En ook een vijver hoeft absoluut niet duur te zijn. Een natuurvijver is een goedkope en redelijk onderhoudsvrije optie (de natuur doet hier zelf zijn werk).

  Echter zijn duurdere opties ook zeker mogelijk. Wat denk je van een vijver waar je ook in kunt zwemmen? Leuk, heerlijk tijdens warme zomerdagen, en een gegarandeerde visite-trekker!

  Bij de tuinaanleg kun je voor plaatsing van een vijver rekening houden met een bedrag ergens tussen de 200 euro (natuurvijver) tot enkele duizenden euro’s (duurdere vijvers, zoals de zwemvijver).

  • Schuur

  Mocht er voldoende ruimte in de tuin zijn, kan het ook een goed idee zijn om na te denken over de aanleg van een stevige schuur. Handig om alle tuinspullen en gereedschap in op te bergen. Ook kun je zo een plek voor bijvoorbeeld je fietsen bouwen.

  Dit is niet de enige bijbouw die mogelijk is. Mocht een nieuwe schuur te kostbaar blijken, kun je ook eens kijken naar de mogelijkheden om een reeds bestaande schuur te herinrichten, of om te kijken naar oplossingen zoals een afdakje en/of veranda. Ook dit kan, al naar gelang je doel met de aanbouw, erg goed werk verrichten.

  • Schutting

  Heb je directe buren, bijvoorbeeld omdat je in een rijtjeshuis woont? Of omdat er een huis direct uitkijkt op je tuin? Dan is het een fijn idee om te weten dat je tuin uit het zicht kan worden onttrokken.

  Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting. Zo heb je altijd voldoende beschutting en privacy in je eigen tuin. De houten schutting is hiervoor een zekere en vrij goedkope optie.

  • Verlichting

  Tenslotte kan je eigenlijk ook niet zonder goede verlichting in de tuin. Zo kun je immers ook op warme, zwoele zomeravonden nog lang buiten zitten, onder het genot van een hapje of drankje.

  Mogelijkheden hierin zijn eindeloos: maar toch is het belangrijk om ook tijdens de tuinaanleg fase al rekening te houden met je uiteindelijke verlichtingsplan. Er zullen namelijk al tijdens de aanleg kabels en elektriciteitspunten in de tuin verwerkt moeten worden om later zo snel en effectief mogelijk de tuinverlichting in orde te krijgen.

 • Tuinaanleg door hovenier

  Mocht je zelf geen tijd of energie hebben om je tuin in orde te maken? Of wil je een grotere klus, zoals het aanleggen van een gazon of vijver, overlaten aan een ervaren persoon?

  Dan ben je aan het goede adres bij een hovenier. Deze informeert je graag bij de tuinaanleg, maar ook bij het uitvoeren van kleinere klusjes – zoals bestrating, of het weghalen of plaatsen van een boom of struik.

  Als je meer wilt weten over de mogelijkheden voor jouw tuin, kun je hier direct een offerte aanvragen bij ervaren hoveniers. Dan weet je direct hoe je jouw tuin snel én zo voordelig mogelijk op orde kunt krijgen!


  Vind een hovenier in de categorie Tuinaanleg

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.