Schutting of hek plaatsen

Voor veel mensen is de tuin dé plek bij uitstek om even lekker tot rust te komen. Ons dagelijkse leven is al druk zat, dus wat is er lekkerder dan om ’s avonds na het werk helemaal tot rust te komen in je eigen, beschutte plekje?

Al is het dan wel van belang dat het plekje daadwerkelijk beschut is. Het laatste wat we willen is dat de buren van alle kanten in onze tuin kijken en alles zien wat we doen; of dat iedereen zomaar onze tuin in kan lopen.

Een schutting of hek plaatsen is dan een logische stap voor mensen die hun privacy op prijs stellen.

 • Materialen schutting of hek plaatsen

  Er is van alles mogelijk zodra je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een schutting of hek om je tuin heen te plaatsen. Niet gek, ook – het bepaalt in grote mate het aanzicht van je tuin. Bijna net zoals de muren in je huis dat doen.

  Daarom is het belangrijk dat het gekozen materiaal goed aansluit bij je persoonlijke smaak en voorkeuren. Als het daarnaast ook nog iets is waarvan je weet dat je er jarenlang tegenaan kan kijken zonder dat het begint te vervelen, weet je dat je een goede keuze gemaakt hebt!

  Hout
  Hout is nog verreweg het meest gebruikte materiaal voor schuttingen in Nederland. Dit zal hoogstwaarschijnlijk komen door de prijs: het is een ontzettend voordelige én duurzame optie, die bovendien in geen enkele tuin uit de smaak valt.

  Binnen hout heb je nog eens de keuze uit verschillende soorten. Zo heb je de goedkopere grenen en vuren planken, die goed zijn voor je portemonnee – al is wellicht de kwaliteit iets minder.
  Als je budget iets groter is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor hardhout. Deze optie is erg sterk en relatief kleurvast.

  Ook kun je binnen de houten schuttingen en hekwerken nog eindeloos variëren met de plaatsing van de latten. Gebruik je juist brede of smalle laten, en plaats je deze horizontaal of verticaal, gebogen of recht? Kies je voor lichtere planken of voor een donkerdere tint?

  Deze keuzes maken één ding duidelijk – een houten schutting kan bij elke tuin passen.

  Kunststof
  Ben je wellicht meer een voorstander van ‘het strakke’, en wil je daarbij geen onnodig gedoe met onderhoud, beitslagen over het hout, en dergelijke? Dan is de kunststof schutting iets voor jou!
  Kunststof blijft voor jaren en jaren goed, en het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Het geeft de tuin een strak, geordend aanzien; en past daarom goed bij moderne, strakke tuinen. Het laat je ook nog eens variëren in allerlei kleuruitvoeringen. Daarom zit er altijd wel iets voor jouw smaak bij.
  Wist je trouwens dat het zelfs mogelijk is om een kunststof schutting te nemen die eruit ziet als een houten schutting? Ideaal als je het onderhoudsvriendelijke van de kunststof wilt combineren met de charmante uitstraling van hout.

  Natuurschutting
  Wil je je tuin zo 'in de natuur' laten passen? Kies dan voor een natuurschutting, bijvoorbeeld door middel van bamboe, wilgentenen of klimop. Heerlijk romantisch, en het beste – puur natuur!
  Al is het nadeel wel dat het meer onderhoud vraagt – met name klimop – en relatief zwakker is, vergeleken met de andere soorten voor schutting.

 • Stappenplan plaatsing

  Wil je graag zelf een poging wagen om de schutting te plaatsen, omdat je het leuk vindt of om te besparen op de kosten? Dat kan, aan de hand van onderstaand stappenplan!

  • Materiaal uitrekenen: Hoeveel schuttingdelen heb je nodig? Dit kan je vinden door de totale lengte (van de plek waar de schutting moet komen) te delen door de lengte van één schuttingsdeel, plus de lengte van een bevestigingspaal. Het aantal bevestigingspalen dat je nodig hebt is het aantal schuttingdelen + 1. Voor de lengte van de palen kun je het beste circa 270 cm aanhouden, aangezien een fors gedeelte ervan in de grond zal verdwijnen. Tenslotte heb je verbindingshoekjes nodig, waarmee je de bevestigingspalen vastmaakt aan de schuttingsdelen – hier heb je er 4 per schuttingsdeel van nodig.
  • Voorbereiding: Trek op circa 5 centimeter vanaf de grond een draad. Laat deze lopen van het punt waar je wilt waar de schutting begint tot aan het einde van de schutting. Zorg dat deze draad waterpas is. Hierdoor zullen de palen in een rechte lijn staan.
  • Plaatsing: Maak met een grondboor een gat in de grond voor de eerste paal. Zet deze paal tegen de muur van je woning aan, en sla het tot op een hoogte van ongeveer 180 cm. Vermijd hierbij leidingen die in de grond verwerkt zijn. Vul daarna het gat voor de helft met water, en strooi daar mortel bij. Bevestig tenslotte het eerste schuttingsdeel aan de paal en werk verder van daar.

 • Schutting plaatsen door hovenier

  Ben je niet helemaal vertrouwd met het bovengenoemde stappenplan? Of wil je de garantie dat de schutting niet bij de eerste de beste storm omver waait? Wellicht speelt het ook mee dat je zeker wilt weten dat de schutting recht loopt, en niet teveel over de grond van de buren loopt. Of over de jouwe.

  Daarom kan het in veel opzichten verstandiger zijn om het werk uit te laten voeren door een hovenier. Deze geeft niet enkel goed advies over de plaatsing en materialen, maar kan ook al binnen slechts een paar uur ervoor zorgen dat de schutting correct, stevig én veilig in de grond staat.

  Het geven van een exacte prijs is lastig, aangezien er zoveel variatie is in het gekozen materiaal. Mocht je voor jouw unieke geval een offerte willen aanvragen, neem dan contact op met een hovenier. Deze voorziet je graag van gedegen advies!


  Vind een hovenier in de categorie Schutting of hek plaatsen

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.