Overkapping

Een terrasoverkapping staat beter bekend als een veranda of afdak. Dit is een typische vorm van een aanbouw aan een woning. Vaak steunt deze op twee palen aan de voorkant, waar de rest van het timmerwerk omheen gebouwd is.

 • Waarom een overkapping?

  De voordelen van zo’n overkapping zijn talrijk. Niet alleen roept het een romantisch, nostalgisch vakantiebeeld op; ook is het een manier om langer van je tuin te kunnen genieten. Nu kun je immers ook tijdens regenbuien of in het najaar gewoon buiten blijven zitten, zeker als je terrasverwarming plaatst.

  Ook in de zomer heeft het zo echter zijn nut. Het is een effectief mechanisme om de zon weg te houden en zo beschutting te geven aan een gedeelte van de tuin. De warmte die tijdens de zomerdagen vrijkomt blijft langer onder de houten afkapping hangen, waardoor het ook in de late avonduren nog lang comfortabel en warm blijft.

  Een laatste voordeel van een overkapping is de aanblik ervan. Het geeft je huis een unieke uitstraling, laat het groter lijken, en heeft een positief effect op de waarde ervan.

 • Soorten overkappingen

  Je kunt overkappingen in allerlei verschillende soorten en maten verkrijgen. Zo hoeft het niet standaard rechthoekig te zijn, maar kan het ook in een halve cirkel of andere afwijkende vorm gebouwd worden.

  Populaire materiaalkeuzes zijn hout en aluminium, die allebei om hun eigen manieren van onderhoud vragen. Hout heeft daarbij een natuurlijkere, warmere uitstraling. De onmiskenbare charme hiervan zal bij eenieder in de smaak vallen. Aluminium, daarentegen, is strakker en schoner. Een modern aanzicht, zonder de nadelen van hout – zoals rot en werking.

  Voordat je een keuze hierin maakt, kun je het beste eerst naar de rest van je tuin en woning kijken. Wat past daar het beste bij? Heeft het dezelfde uitstraling? Wil je beglazing, om er een geheel afgeschermde serre van te maken? Of hoop je dat je, door middel van beplanting, het geheel een natuurlijke, groene uitstraling kan geven? Wil je ook verlichting over de overkapping, en wat voor een soort verlichting spreekt je daarbij aan?

 • Vergunning voor overkapping

  Voor een aanbouw of uitbouw aan je woning zal je in veel gevallen een vergunning nodig hebben. Of dit ook het geval is voor je overkapping, kun je het beste controleren voordat je begint met de bouw. Een omgevingsvergunning zal over het algemeen niet nodig zijn voor een uitbouw van maximaal 2,5 meter; vaak zal een overkapping niet groter dan dit zijn.

  Al kun je beter toch bij je gemeente controleren of dit ook voor jou het geval is, regels kunnen namelijk afwijken per gemeente. Een hovenier zal je hier ook goed in kunnen adviseren; en als het nodig is, namens jou de aanvraag voor deze vergunning indienen.

 • Kosten overkapping

  De kosten van een tuinoverkapping zijn sterk afhankelijk van je wensen en de grootte van de gewenste overkapping. Zo zal een aluminium overkapping over het algemeen duurder zijn dan hout, al kunnen sommige houtsoorten ook erg prijzig zijn.

  Ook het toevoegen van bijvoorbeeld terrasverwarming, beglazing of verlichting zal het geheel duurder maken. Een hovenier kan je adviseren in de mogelijkheden voor jouw tuin; en een offerte opmaken van de totale kosten hiervan.


  Vind een hovenier in de categorie Overkapping

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.