Moestuin

Een moestuin - nog zo’n ideaal, waar veel mensen stilletjes over dromen. Zeker in deze tijd, waarin steeds meer vraagtekens worden gezet bij het eten wat men in de supermarkt kan krijgen. Bespoten, niet onbespoten? Zijn er bepaalde kunstmatige stoffen gebruikt, of is er gebruik gemaakt van bepaalde onnatuurlijke middelen om groei te stimuleren?

Dit alles kan je ertoe aanzetten om zelf je eigen groentes en fruit te kweken, in je eigen moestuin. Veldsla, aardbeien, boontjes, tomaten, of zelfs aardappelen – noem het maar op, de Nederlandse grond én ons klimaat zijn er geschikt voor. Het bespaart je ook nog eens geld, en zeg nu eerlijk: wat is er leuker dan voor een maaltijd aankondigen dat deze grotendeels afkomstig is uit de eigen tuin?

100% natuurlijk en groen, en ook nog eens economisch verantwoord. Een moestuin is een investering die zichzelf lachend terugverdiend.

  • Ligging van moestuin

    Voordat je begint aan de aanleg van je moestuin, is het belangrijk om eerst aan de basisvoorwaarden voor je succesvolle oogst te voldoen.

    Eentje hiervan is de ligging van de moestuin. Zo kun je het beste een redelijk vrijliggend stukje grond kiezen, zodat je er makkelijk bij kan en gemakkelijk omheen kunt lopen. Ook is het aan te raden om een zonnig stuk te kiezen, met minstens 6 uur per dag zonlicht dat niet belemmerd wordt door bijvoorbeeld een boom of grote struiken.

    Zorg er ook voor dat de grond in de moestuin goed vlak is, of eventueel een beetje afloopt in de richting van het zuiden. Zo kan overtollig (regen)water makkelijker weglopen en voorkom je dat je moestuintje te drassig wordt.

    Richt de zogenaamde moesbedden zo in dat ze van noord naar zuid lopen. Op deze manier kan de zon het beste zijn werk doen. Deze schijnt nu namelijk tussen de rijen door, waardoor alle plantjes en gewassen evenveel aandacht krijgen.

  • Voorbereiden van de grond

    Heb je de locatie uitgezet en alle voorzorgmaatregelen genomen, zodat je stukje grond beschermd is tegen extreme weersinvloeden en sterke wind; en gegarandeerd is van voldoende zonlicht? Dan kun je de grond inspecteren om erachter te komen of je al kunt zaaien.

    Een handige test hiervoor is om voorzichtig je voet in de aarde te zetten. Blijft dit nog aan je laarzen plakken, betekent het dat het nog te vochtig is. Wacht dan nog even met het inzaaien, dit is het beste om te doen in een droge, kruimelige grond.

  • Inrichten van moestuin

    Zorg ervoor dat je verschillende rijen met moesbedden hebt, die, zoals hierboven genoemd, van noord naar zuid lopen. Maak deze bedden maximaal een meter breed, en houd daartussen smalle paadjes vrij van circa 30 centimeter. Dit maakt het makkelijker om je moestuintje goed bij te houden en makkelijker bij je rijpe, verse groentes en fruit te komen.

    Een veelgebruikte indeling gaat uit van 8 bedden. Dit stelt je in staat om groenten te kweken, waarvan sommigen niet samen gaan – en tegelijkertijd ruimte over te houden voor de populaire blad- en vruchtgewassen, zoals sla en aardbeien.

    Het combineren van de juiste gewassen is een vak apart. Sommigen hiervan kunnen elkaar positief of juist negatief beïnvloeden, waardoor je altijd moet controleren of bepaalde gekozen soorten samengaan.

    Een hovenier kan je hier uitstekend advies in geven, deze heeft meer dan voldoende ervaring met het aanleggen van soortgelijke tuintjes en helpt hier dus graag bij. Overweeg vooral eens om een offerte aan te vragen, om er zo achter te komen of dit een investering is die binnen je budget past.

  • Inzaaien moestuin

    Voor het zaaien van de moestuin zijn een tweetal methodes. Dit is het zaaien in rijen, of het breedwerpig zaaien. De manier van zaaien is afhankelijk van de gekozen gewassen die je wilt kweken.

    Bij zaaien in rijen trek je geultjes, bijvoorbeeld door de lange steel van een hark in de grond te duwen en hier een slepende beweging mee te maken. In deze geul strooi je de zaadjes, waarna de geulen weer dichtgetrokken worden. Dit is met name geschikt voor langzamere of kwetsbaardere gewassen; en gewassen met grote zaden. Over het algemeen geldt dat hoe groter het zaadje is, hoe dieper deze geplant moet worden.

    Bij breedwerpig zaaien strooi je het zaad over de grond, waarna je dit erin harkt of schoffelt. Let er daarbij wel op dat het zaad gelijkmatig over het moesbed verdeeld wordt, en dat er niet teveel zaden dicht op elkaar liggen. Ze hebben de ruimte nodig om te groeien! Deze methode is met name geschikt voor de snelle groeiers en stevige gewassen.

    Maak na het inzaaien de grond goed nat en druk deze stevig aan. Gebruik daar geen tuinslang voor, maar een gewone gieter. Een harde straal kan de zaden wegspuiten, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.