Hooikoortsvrij

‘Ha-tsjoe!’ Het is weer zover, een onoverkomelijke ergernis voor velen. Het seizoen van de pollen, waardoor menigeen direct het effect ervan voelt op de slijmvliezen en de luchtwegen. Hooikoorts is een erg vervelende kwaal, die je er soms zelfs van kan weerhouden om onbezorgd aan je tuin te werken.

Als je een van de ongelukkigen bent die hier last van heeft, heb je vast al gemerkt dat het onvermijdelijke hoesten en proesten niet door elke plantensoort opgeroepen wordt. Op sommige reageer je nu eenmaal heftiger dan op anderen. Een goede kennis van de planten die je gebruikt kan er zo toe leiden dat je tuin een pollenvrije omgeving is. 

 • Vermijd pollen

  Het klinkt als een cliché, maar het allerbelangrijkste is om pollen te vermijden. Een goede stelregel hierbij is dat hoe kleuriger de bloem is, hoe kleiner de kans is dat het een enorme niesbui zal veroorzaken omdat het je hooikoorts aanwakkert.

  Het probleem ligt namelijk in de stuifmeelkorrels. De korrels die afgescheiden worden door kleurige bloemen komen niet of nauwelijks in de lucht terecht. Het zit zo: stuifmeel wordt verspreid door insecten. En insecten zijn met name geïnteresseerd in felgekleurde bloemen, die hun aandacht trekken. Ze gaan erheen, en nemen het stuifmeel met zich mee. De bloem is dus al leeg – de stuifmeelkorrels zijn al weggehaald, met dank aan de bijen in je tuin!

 • Hooikoortsvrije bloemen en struiken

  Wil je enkele concrete namen van bloemen en struiken die gegarandeerd hooikoortsvriendelijk zijn? Neem dan contact op met een hovenier, die kan je exact vertellen welke beplanting wel en niet geschikt is voor jouw situatie. Ook bij een tuincentrum weten ze vaak genoeg over dit onderwerp om je goed te kunnen adviseren in je keuzen.

  Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat onderstaande bloemen en struiken ‘veilig’ zijn:

  • Azalea’s
  • Bloembollen
  • Brem
  • Goudsbloem
  • Hortensia
  • Jasmijn
  • Lavendel
  • Lelies
  • Lobelia Salvia

 • Hooikoortsvrij inrichten van tuin

  Om zo hooikoortsvrij mogelijk door het leven te gaan, zijn er ook bij het aanleggen en inrichten van je tuin enkele puntjes waar je rekening mee kunt houden; om zo te voorkomen dat je niet alsnog na enkele weken niezend en snuffend boven de planten hangt:

  1. Denk ook eens na over het laten aanleggen van een vijver met mooie waterplanten. Deze veroorzaken nagenoeg nooit hooikoorts. Als je tuin hier te klein voor is, kun je ook een waterton als ‘mini-vijver’ inrichten.
  2. Bomen met een hoge afgifte van pollen kun je ook beter vermijden; of laten kappen, als deze al in de tuin aanwezig zijn. Soorten die je hierdoor uit je tuin zal moeten houden zijn onder meer de eik, els, es, berk, hazelaar, tamme kastanje, duindoorn, haagbeuk, vlier en taxus.
  3. Ook heggen met een hoge afgifte van pollen of heggen die regelmatig gesnoeid moeten worden (waarbij ook weer pollen vrijkomen) kun je beter vermijden. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is de ligusterheg. Denk er eens over na om deze te vervangen door een meidoorn of laurierkers. Prachtige struiken, die geen hooikoortsaanval zullen oproepen!
  4. Houd onkruid zoveel mogelijk uit je tuin, en houd de groei hiervan onder controle. De meeste onkruid soorten, zoals weegbree en wilde grassen, zijn een ware pollenbom. Plant bijvoorbeeld bodembedekkers, die heel effectief onkruid tegengaan en tegelijkertijd voorkomen dat pollen van de grond opwaaien. Hiervoor kun je denken aan dovenetel, hertshooi, hondsdraf en maagdenpalm.
  5. Je mooie gazon kan ook onbedoeld een flinke hooikoortsaanval uitlokken. Houd daarom het gras kort, want hoe langer het gras, hoe erger de problemen. Maai regelmatig je grasveld – of, nog beter, vraag iemand anders om het voor je te doen.
  6. Houd bij de inrichting van je tuin rekening met de bloeitijd van planten. Het is beter om planten te hebben die na elkaar bloeien, in plaats van enkel planten die op exact hetzelfde moment tot bloei komen. Een hovenier adviseert je graag over een goede, hooikoortsvrije, indeling van je tuin. Je kunt een offerte aanvragen voor een vrijblijvend aanbod, of wellicht een gesprek over de mogelijkheden om jouw tuin professioneel hooikoortsvrij te maken.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.