Grond afgraven of egaliseren

Wil je graag een mooie tuin (laten) aanleggen, maar is het type ondergrond er niet geschikt voor? Of is er teveel helling op je terrein? Wellicht is er inmiddels zoveel onkruid in de tuin, dat het niet voldoende zal zijn om tegels te plaatsen: het onkruid groeit er dan net zo hard weer doorheen.

Voor al deze situaties zul je moeten nadenken over het afgraven of egaliseren van de grond. Daarbij worden 1 of meerdere lagen van de grond verwijderd, en/of wordt het terrein overal even hoog gemaakt. 

 • Manieren van afgraven

  Er zijn verschillende manieren van grond afgraven. Zo kan er enkel een stukje afgegraven moeten worden, bijvoorbeeld om ruimte te maken voor een pad of een vijver. Het kan echter ook om een grotere oppervlakte gaan: bijvoorbeeld voor een oprit.

  Uitgraven looppad
  Op het moment dat je een of meerdere looppaden in je tuin wil aanleggen, zal eerst de oude grond moeten worden uitgegraven. Daarbij wordt de bovenste laag (circa 15 centimeter) uitgegraven, waarna de ruimte wordt gevuld met een laag zand.

  Voor de prijs van het uitgraven van de grond van een looppad, is de totale lengte van het pad van belang. Zo zal een korte pad van 5 meter goedkoper zijn dan een pad van 20 meter die door de hele tuin loopt.

  Uitgraven vijver
  Voor een vijver zal er een flink stuk dieper moeten worden gegraven. Immers is een vijver meestal zo rond een meter diep. Echter is het na het afgraven niet nodig om de ruimte op te vullen met zand: voor de aanleg van de vijver is dit niet nodig.

  De prijs van het uitgraven van een vijver zal afhangen van de gewenste grootte en diepte van de vijver. Goed te weten is wel dat de prijs per vierkante meter wat lager zal zijn, omdat er niet betaald hoeft te worden voor zand (en de plaatsing hiervan).

  Uitgraven oprit
  Heb je besloten om te gaan voor een oprit, bijvoorbeeld omdat je meer ruimte zou willen om je auto naast je huis te parkeren? Dit is een dure vorm van afgraving, aangezien het meestal om een flinke oppervlakte gaat.

  Deze oppervlakte zal voor zo’n 20 centimeter afgegraven moeten worden, voordat de loze ruimte gevuld wordt met zand. Hoe zwaarder de afgegraven grond belast zal worden, hoe dieper afgegraven moet worden. Dit verklaart het hogere prijskaartje: net zoals de extra hoeveelheid zand die nodig is om de leegte op te vullen.

 • Egaliseren grond

  Soms kan het voor de bovengenoemde gevallen zo zijn dat de grond niet gelijk loopt. Erg onhandig voor bijvoorbeeld een vijver. Dan zal de grond ook geëgaliseerd moeten worden. Hierbij wordt de grond weer ‘gelijk’ van hoogte gemaakt, zodat het recht loopt.

  Voor bloemperken, zwembaden, of een terras kan dit een uitkomst zijn, met name als je tuin zich in heuvelachtig gebied bevindt. De grond wordt afgegraven en tot aan dezelfde hoogte aangevuld met zand, eventueel gecombineerd met andere materialen.

 • Andere prijsbepalers

  De prijs van het uitgraven van de grond zal dus niet enkel bepaald worden door de gewenste functie van het stuk grond. Een hovenier zal je uitstekend advies kunnen geven over de prijs die voor jouw situatie van toepassing is.

  Globaal gezien zullen de volgende punten daar invloed op uitoefenen:

  • De omvang van de uit te graven grond. Al zal dit niet per definitie een evenredige verhoging van de prijs zijn: zo zal een grotere tuin tot een lagere prijs per vierkante meter leiden, omdat de inkoop van bijvoorbeeld materialen op grotere schaal voordeliger zal zijn. Vraag hier dan ook gerust naar bij de hovenier en kijk goed hoe dit in de offerte verwerkt is.
  • Materialen: je bent niet per se gebonden aan zand als opvulmateriaal. Zo kunnen ook lava of gebroken puin erg efficiënt zijn. Dit zorgt ook voor een sterkere ondergrond. Daarom is het aan te raden voor bijvoorbeeld een oprit.
  • Bereikbaarheid: een hovenier zal makkelijker aan de slag kunnen met een vrijliggend stuk land dan met een ingebouwde, kleine ruimte. Met name voor de afvoer van het afgegraven materiaal zal dit een invloed uitoefenen.

 • Offerte voor afgraven grond

  Benieuwd naar hoe jouw unieke situatie uitgevoerd kan worden? Een hovenier geeft graag advies en kan je desgewenst voorzien van een passende offerte voor je situatie. Zo weet je direct hoe jouw klus uitgevoerd kan worden, zodat je later in het jaar je ideale tuin kan gaan inrichten – niet langer beperkt door een oneffen of onbruikbaar terrein!


  Vind een hovenier in de categorie Grond afgraven of egaliseren

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.