Grafonderhoud

Het verliezen van een geliefde is een verschrikkelijk iets. Vaak willen we nog iets hebben – een plek, een herinnering – om deze persoon bij te kunnen herdenken. Een van de meest voorkomende uitingen hiervan is de rustplaats van deze persoon, op de begraafplaats.

Deze plek is niet alleen een tastbaar monument aan het leven van deze persoon, het is ook een rustige plek voor bezinning en troost. Daarom is het zo belangrijk dat deze laatste rustplaats mooi en goed verzorgd is.

 • Grafmonument

  Een van de meest tastbare elementen van het graf, is het grafmonument. Dit is het meest persoonlijke element, vaak voorzien van een laatste boodschap en/of de gegevens van de persoon die op die plaats begraven ligt. Het monument is gemaakt van een specifiek materiaal, vaak wat de overledene mooi vond.

  Dit is de plek op de begraafplaats waar de nabestaanden zich tot wenden. Juist daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het er goed bijligt.

 • Waarom grafonderhoud?

  Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij of je andere dierbaren niet zelf het graf kunnen bijhouden. Zo kan je te ver weg wonen om regelmatig langs te gaan; ben je niet meer goed ter been; of valt het je gewoonweg te zwaar.

  Echter kan je je hierdoor wel bezwaard voelen: immers, wie zorgt er nu voor het graf? Je wilt niet je kinderen of andere nabestaanden ermee belasten, maar tegelijkertijd voel je de innerlijke verplichting om het graf in goede staat te houden.

 • Wat houdt grafonderhoud in?

  Een goede optie is om het onderhoud van het graf uit te besteden aan een hovenier. Deze kan allerlei onderhoudswerkzaamheden voor je uitvoeren.

  Hierdoor zal elk bezoek aan de begraafplaats volledig in het teken staan van de herinnering van de persoon – en niet aan de staat van diens graf. Dit maakt de beslissing om de begraafplaats te bezoeken makkelijker.

  Enkele werkzaamheden die een hovenier voor je kan uitvoeren, zijn onder meer:

  • Reiniging van het grafmonument
  • Reiniging van de grafzerk
  • Algemeen grafonderhoud
  • Snoeien van struiken/planten op graf
  • Verwijderen van onkruid en mos
  • Reinigen en/of vervangen grind
  • Afval opruimen
  • Melden onregelmatigheden (vandalisme, diefstal)

 • Kosten grafonderhoud

  Grafonderhoud kan zowel eenmalig als op terugkerende basis gedaan worden. Een hovenier zal je hiervoor een vaste prijs kunnen geven, waarvoor je zeker weet dat er op regelmatige basis goed onderhoud plaats zal vinden. Bekijk hier een overzicht van hoveniers die zijn gespecialiseerd in grafonderhoud.


  Vind een hovenier in de categorie Grafonderhoud

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.