Drainage aanleg

Loop je regelmatig al soppend door je tuin? Bloeit en groeit de beplanting niet zoals je zou willen, en vraag je je regelmatig wanhopig af hoe het komt dat er nu alweer water op je grasveld staat? Dan is de kans groot dat de bodem van je tuin te nat is.

Door de aanleg van een drainagesysteem kun je deze problemen drastisch verminderen, of er zelfs helemaal vanaf komen. Een hovenier kan je hier onstekend in bijstaan en de juiste adviezen geven passend bij jouw situatie.

 • Hoe moet drainage aangelegd worden?

  Er zijn twee manieren om drainage aan te leggen. Dit zijn ringdrainage en oppervlakte drainage. Om te beginnen met ringdrainage: zoals de naam het al weggeeft, zal hierbij de drainage rondom je huis aangelegd worden, in de vorm van een ring.

  Oppervlakte drainage daarentegen wordt door de gehele tuin aangelegd; en is vaak aan te raden als de natheid van de grond echt substantieel is. Zorg er bij deze vorm van drainage voor dat elk willekeurig punt in de tuin op zijn minst 2,5 meter van de drainage verwijderd is. Hieruit volgt dat drainagebuizen niet meer dan 5 meter uit elkaar zullen liggen.

  Kies voor ringdrainage als ruimtes in huis – zoals een kelder of kruipruimte – vochtig zijn. Mocht je tuin echter te nat zijn, kun je beter kiezen voor oppervlakte drainage.

 • Voorbereiding van drainage aanleg

  Helemaal klaar met die natte grond, en wil je nu toe naar een drogere tuin? Dan kun je, na het uittekenen van waar de drainage zal komen, aan de slag met het uitgraven van een rechte sleuf. Houd hierbij een diepte van circa 50-60 centimeter aan. Houd er bij het uitgraven rekening mee dat de sleuf waterpas blijft lopen.

  Als de sleuven uitgegraven zijn, kun je deze opvullen met een dunne laag van circa 3 – 5 centimeter grof zand.

 • Plaatsen van drainagebuizen

  De drainagebuizen dienen waterpas op het zand in de sleuven gelegd te worden. Leid deze drainagebuizen tot uit de tuin, bij voorkeur in een sloot of greppel. Hiervoor kan een zogenaamde eindbuis gebruikt worden.

  Vervolgens kan de sleuf gevuld worden met een nieuwe laag van 40-45 centimeter grof zand. De overblijvende ruimte kan tenslotte opgevuld worden met bijvoorbeeld grind of aarde.

 • Installatie tips en richtlijnen

  • De minimale diepte van de sleuven dient 60 centimeter te zijn.
  • De maximale diepte van de sleuven is circa 90 centimeter.
  • Om goed te werken, zorg ervoor dat de drainagebuis zo vlak mogelijk in de sleuf ligt.
  • De drainagebuis dient een minimale diameter van 60 millimeter en een maximale diameter van 100 millimeter te hebben. Voor reguliere tuinen en kleine weilanden wordt een diameter van 60 millimeter aangeraden.
  • Houd als gemiddelde afstand tussen de drainagebuizen een afstand van 5 tot 6 meter aan.

 • Materiaal van drainagebuis

  Drainagebuizen kunnen in allerlei materialen geleverd worden. De meest geschikte vorm voor jouw tuin is afhankelijk van de grondsoort ervan:

  Veengrond en zandgrond
  Als je kiest voor drainage van jouw tuin gelegen in veen- of zandgrond, is een populaire keuze een drainagebuis gemaakt van kokos. Dit materiaal is ontzettend sterk en tegelijkertijd lichtgewicht. Hiermee voorkomt het dat oergrond dichtslaat.

  Kleigrond
  Als de drassige grond uit klei bestaat, is de beste keuze een drainagebuis met een omhulling van kunststof vezels. Dit verlengt de levensduur van de buis substantieel, en voorkomt tegelijkertijd dat het wegrot in de zurige grond.

  Overige ondergronden
  Mocht je op zoek zijn naar drainage voor een andere ondergrond – bijvoorbeeld onder een grindpad of grindterras – is het voordeliger om te kiezen voor een buis zonder omhulsel. Ook deze zijn erg stevig en licht van gewicht.


  Vind een hovenier in de categorie Drainage aanleg

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.