Dakterras

Woon je in het hartje van de stad, op een plek waar je geen eigen stukje ‘buiten’ hebt – op je dakterrasje na? Kijk je ook dromerig naar al die tv-series over mooie tuinen waar je helemaal in tot rust kunt komen, of blader je ietwat jaloers de tuinbladeren door, jezelf voornemend dat je volgende huis ook echt een tuin moet hebben?

Wellicht kun je nu alvast beginnen. In de woning waar je nu woont. En ja, dat is ook mogelijk als je precies 0 vierkante meter tuinoppervlakte hebt. Een dakterras is namelijk een perfecte oplossing, die ook nog eens ontzettend leuk eruit kan zien – en een gewilde locatie zal worden voor feestjes en barbecues!

 • Is mijn dak geschikt voor een dakterras?

  De eerste vraag die je je zal moeten stellen voordat je enthousiast aan de slag gaat, is of jouw dak geschikt is om het gewicht van een dakterras te dragen. Een dakterras kan niet zomaar op ieder dak geplaatst worden.

  Ten eerste zal je een plat dak moeten hebben, dat voldoende draagkracht heeft om inzakkingen of lekkages te voorkomen. Hoeveel draagkracht precies is afhankelijk van je wensen: wil je veel zware plantenbakken of wellicht zelfs een zwembad? Dan zal het dak sterker moeten zijn dan wanneer je enkel wat lichtgewicht tuinmeubilair wilt plaatsen.

  Het beste is om een ervaren vakman in de arm te nemen om je dak te evalueren. Een architect of aannemer kan al snel een indicatie geven van wat mogelijk is en hoe dit het beste gerealiseerd kan worden.

 • Vergunning voor dakterras

  De wet- en regelgeving omtrent dakterrassen is vrij streng , aangezien er in nagenoeg alle gevallen een omgevingsvergunning nodig is (bron: http://www.bouwadviesnederland.nl/wat-gaat-u-doen/dakterras-aanleggen/). Je zult dus eerst een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen bij je gemeente voordat je aan de slag kan. Daarbij willen zij je plannen inzien, die zij vervolgens in overweging zullen nemen.

  Ook zullen ze hierbij rekening houden met de omwonenden, en hun eventuele bezwaren tegen jouw dakterras. Zo kan er bepaald worden dat je voor een afscherming moet zorgen om ook hun privacy te waarborgen.

  Daarnaast zijn er bepaalde bouwkundige voorschriften waar jouw dakterras aan moet voldoen voordat de vergunning afgegeven kan worden. De exacte eisen en procedures verschillen per gemeente. Het kan dus goed zijn om eens binnen te lopen bij de dienst stedenbouw om informatie in te winnen. Ook kan een hovenier je van uitstekend advies voorzien over deze kwestie.

 • Aanleggen dakterras

  Voor ieder plat dak kan er wel een dakterras op maat gemaakt worden – alles hangt af van wat jij voor ogen hebt. Ook qua materialen is er van alles mogelijk. Van tropisch hardhout tot aan een composiet materiaal, en van zwevende tegels boven het echte dak tot aan thermisch gehard hout, voor ieders smaak is er wat wils!

  Natuurlijk kan er uit de eerste stap naar voren gekomen zijn dat je dak niet al teveel gewicht aan kan, en in dit geval kunnen er enkele beperkingen zijn op het formaat van je dakterras of het materiaal. Zo is hout vele malen lichter dan tegels of grind.

  Voordat het terras aangelegd wordt, zal er eerst een beschermende laag aangebracht worden op het dak. Zo voorkom je lekkages en andere schade aan je dak door het terras. Een alternatief is een zogenaamde ‘zwevende’ constructie, waarbij het dak zelf niet aangeraakt wordt en de waterdichte laag op het dak dus niet zal beschadigen.

 • Veiligheid dakterras

  Bij het aanleggen van je dakterras zal je extra aandacht moeten besteden aan het veiligheidsaspect. Je zit over het algemeen vrij hoog, wat natuurlijk een goed uitzicht oplevert. Je wilt echter voorkomen dat er iemand vanaf kan vallen – spelende kinderen, of ietwat aangeschoten vrienden op een feest.

  Tref daarom maatregelen om de veiligheid van jezelf en je eventuele gasten te garanderen. Dit kan al door middel van een balustrade of hekwerk aan de rand van de dakterras.

  Ook kunnen losse objecten op je dakterras gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld bij een harde storm, waarbij je niet wilt dat je tuinstoelen of plantenbakken wegwaaien, door het raam van de buren of van het dak af in de ondergelegen straat. Een balustrade kan ook hier goede diensten bewijzen.

 • Inrichting dakterras

  Zodra je dakterras geïnstalleerd is en de constructie veilig en stevig is, kun je beginnen met de inrichting van je dakterras! Er is van alles mogelijk. Je kunt je eigen moestuintje aanleggen op je dak, of er juist een groot terras met enkele plantenbakken van maken. Wellicht kun je een vijvertje of klein zwembad aanleggen, als het dak dit aankan. Of je wilt een stukje natuur in de stad, waarbij je veel planten om je heen wilt.

  Eigenlijk alles wat ook bij een ‘normale’ tuin kan, is ook hier mogelijk. Een hovenier is ook bekend met dakterrassen, en kan je uitstekende diensten bewijzen als het om de inrichting ervan gaat. Zo doe je ideeën op waar je uit jezelf nooit op zou zijn gekomen, maar die wel je woongenot dusdanig verhogen!

 • Prijs dakterras

  De prijs voor het aanleggen van een dakterras verschilt niet substantieel van de prijs van het aanleggen van een regulier terras. De materialen die gebruikt worden zijn vaak identiek; en enkel in het geval van een ‘zwevende’ constructie zou het wat duurder uit kunnen vallen.

  Het grootste verschil zal echter liggen in de extra kosten die te maken hebben met de hoogte waarop gewerkt moet worden, en het vervoeren en aanleveren van de benodigdheden voor een dakterras op die hoogte.

  Iedere situatie verschilt echter, al naar gelang je persoonlijke wensen. Vraag daarom eens een offerte op bij een hovenier in de buurt, om zo samen eens een kijkje te nemen op je dak en je wensen en vereisten door te spreken. Wellicht kunnen jullie zo samen tot een geweldig idee komen voor de aanleg, die ook nog eens past bij jouw portemonnee.

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.