Cursus hovenier

De cursus tot hovenier is een geweldige uitdaging voor een ieder met groene vingers, of als je gewoon graag buiten bent. Want, in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, groene vingers kun je ook leren!

Hovenier is een beroep wat ontzettend veelzijdig is. Zo kun je ingeschakeld worden voor de meest uiteenlopende klussen, voor de meest fantastische, verschillende soorten tuinen. En het is een ontzettend dankbaar beroep: mensen zullen elke dag weer plezier hebben van jouw werk!

 • Hoe word je hovenier?

  Denk je dat het erg ingewikkeld is om hovenier te worden? Niets is minder waar. Als je als zelfstandige hovenier aan de slag wilt, kun je al kiezen voor een cursus Hovenier.

  Tijdens een dergelijke cursus worden alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt in de uitvoering van dit beroep behandelt. Dit varieert van het opstellen van een tuinontwerp tot achtergrondinformatie over beplanting; en van praktische tips en trucs tot aan de interactie met klanten.

  Een dergelijke cursus tot hovenier is met name gericht op de praktijk – en vaak gevuld met actieve opdrachten om je te laten oefenen met echte voorbeelden. Je ziet vele voorbeelden van verschillende tuinen, zodat je na afloop voldoende ervaring en inspiratie hebt om zelfstandig hovenier te worden.

 • Onderdelen van een cursus

  De cursus tot hovenier zal over het algemeen bestaan uit verschillende leerdoelen.

  • Digitaal tekenen, voor tuinontwerp en presentatie aan de klant
  • Voorbeelden van verschillende stijlen en vormen tuinen
  • Beplantingsleer, inclusief plantenkennis en tips voor het planten
  • Snoeitraining, inclusief kennis van bomen en struiken
  • Verkoop – en onderhandelingstraining voor omgaan met klanten
  • Voorbereiding op zelfstandig ondernemerschap

 • Voor wie is de cursus hovenier?

  De cursus Hovenier is geschikt voor eenieder die zelfstandig en/of professioneel wilt bezighouden met het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Aan het eind van een dergelijke cursus kun je allerlei soorten tuinen ontwerpen, aanleggen, onderhouden, klanten adviseren en digitaal tekenen.

  Zodra je de cursus voltooid hebt, kun je de titel hovenier, tuinontwerper of tuindesigner gebruiken in de dagelijkse uitvoering van dit beroep.

  Pas wel op met de titel ‘tuinarchitect’. Dit is namelijk een bij wet beschermde titel, die alleen gebruikt mag worden door mensen die als tuinarchitect staan ingeschreven. Daarvoor heb je een specifieke master-opleiding nodig.

 • Wat leer je als hovenier?

  Aan het begin van de cursus leer je de basis van het ontwerpen van tuinen, en hoe je dit kunt gebruiken bij het aanleggen van een kleine tuin. Later in de cursus worden meer, verschillende soorten, tuinen behandeld.

  Van elke soort tuin kom je erachter wat de unieke eigenschappen zijn. Zo leer je hoe je een dergelijke tuin dient te ontwerpen en aan te leggen. Ook leer je wat de meest geschikte beplanting voor een dergelijke tuin is.

  Meestal gaan dergelijke lessen samen met actieve praktijkopdrachten. Daarbij moet je bijvoorbeeld een voorbeeldontwerp van een tuin maken. Deze zal door een ervaren hovenier (docent) nagekeken worden, waardoor je steeds meer handigheid krijgt in (digitaal) tuinontwerp.

  Vaak krijg je ook voldoende informatie over het zijn van een zelfstandige mee – ondernemersvaardigheden. Daarbij word je geholpen bij het verkrijgen van opdrachten, het presenteren van de ontwerpplannen, maar ook het bijhouden van de administratie en de relevante wet- en regelgeving.


  Vind een hovenier in de categorie Workshop / cursus

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.