Bomen / struiken snoeien

Is het weer zover? Bomen en bladeren die het uitzicht vanuit de woonkamer of zelfs vanuit de slaapkamers belemmeren, en daarbij ook direct de lichtinval wegnemen?

Of ligt de dakgoot of het terras weer eens vol met bladeren, en wil je zorgen dat de bladeren rommel iets verder bij het huis vandaan blijft?

Dan zit er maar een ding op: snoeien.

 • Voordelen van snoeien

  Als je te lang wacht met het snoeien van bomen of grote struiken, wordt al snel duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn. Zo zal het je uitzicht belemmeren, en werpt het onnodig veel schaduw op de tuin.Tegelijkertijd zal het terras of tuinpad vol met bladeren liggen, in het herfstseizoen. Daarom zal snoeien leiden tot een netter uitziende én lichtere tuin.Naast deze voor de hand liggende voordelen, zijn er nog andere redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je bomen of struiken te (laten) snoeien.

  • Verwijderen van zieke of afgestorven takken
  • Stimuleren van bloei- en vruchtvorming
  • Geven van meer ruimte aan de boom om verder te groeien
  • Geven van een vorm aan de boom die past bij de tuin

  Het moge duidelijk zijn, door snoeien krijg je een gezondere, mooiere en beter gevormde boom, die langer mee zal gaan. Een voorwaarde hiervan is wel dat het snoeien goed gebeurt.

 • Goed snoeien

  Het klinkt makkelijker dan gezegd, zorgen dat je de boom goed snoeit. Hier zitten echter nog aardig wat haken en ogen aan. Elke boomsoort heeft een andere handleiding als het aankomt op snoeien en onderhoud. Zo kunnen sommige soorten bomen beter juist wel of niet gesnoeid worden in de winter.

  Mocht je geen ervaring hebben met het snoeien van de boom, of wil je graag advies hierover, is het altijd aan te raden om een hovenier in te schakelen. Deze zal je informeren over de specifieke handleiding die voor jouw boom geldt. Ook kan hij je helpen bij het snoeien zelf.

  Eerst zelf een poging wagen? Hieronder kun je er al vrij snel achter komen hoe je jouw boom aan moet pakken: op welke plekken, en in welk seizoen.

  Een verkeerde aanpak kan grote gevolgen hebben: de boom kan kale plekken of een verkeerde vorm krijgen, of ziek worden en in het ergste geval zelfs sterven.

  Mocht je besluiten dit risico niet te willen lopen, kun je het werk door de hovenier uit laten voeren. Daarbij zul je rekening moeten houden met diens uurtarief. Hiermee haal je echter wel diens expertise in huis, met alle voordelen die dit met zich meebrengt – vraag dus gerust een offerte aan om erachter te komen hoe hoog deze investering in de gezondheid van jouw boom zal zijn.

  Een hogere boom, of een boom die lastiger bereikbaar is of dicht op huizen of schuurtjes staat, zal meer tijd kosten om te snoeien. Van tevoren kan de hovenier al een indicatie geven van hoe lang hij ermee bezig denkt te zijn.

 • Wanneer snoeien?

  Het geschikte seizoen om de boom te snoeien kan dus variëren. Gemiddeld zal een boom 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid moeten worden. Vraag gerust om advies bij een hovenier als je niet zeker weet wat voor jouw boom van toepassing is.

  Over het algemeen wordt het altijd afgeraden om te snoeien als het buiten vriest of erg nat of juist droog is. Dit kan leiden tot onvoldoende dichtgroeiende wonden. Hierdoor kan schimmel ontstaan, wat een boom flink ziek kan maken.

  Globaal gezien, zal meestal onderstaand schema van toepassing zijn:

  SeizoenSoort boom
  Winter/voorjaarFruitbomen
  VoorjaarHagen
  NazomerABC-bomen, zo genoemd omdat de Latijnse naam begint met een A, B of C: zoals de esdoorn (Acer), berk (Betula) of haagbeuk (Carpinus betulus).
  NajaarHagen (tweede maal) en steenvruchtbomen

 • Werkwijze snoeien

  Aan de slag met je boom, en eerst gecheckt of het zeker de goede maand is? Tijd om te beginnen met de klus!

  1. Zoek je spullen bij elkaar

  Heb je het geschikte gereedschap om de snoeiklus mee uit te voeren? Standaard zijn een heggenschaar voor het snoeien van een struik of heg; een takkenschaar voor takken van de boom; en een zaag voor de dikke takken. Deze kun je ook vervangen door de elektrische varianten.

  Het gereedschap moet altijd goed schoon en scherp geslepen zijn: bij vieze of botte scharen kan je de boom meer schade aandoen dan dat je lief is. Vul dit gereedschap aan met stevige kleding, handschoenen en een bril.

  2. Snoeiplan bepalen

  Niet alleen een hovenier bepaalt een snoeiplan, ook als je als ‘amateur’ deze klus aan wilt pakken, doe je er goed aan om eerst goed na te denken over de vorm. Hoe wil je dat de boom of struik eruit komt te zien? En welke delen moet je daarvoor snoeien?

  Let er ook op dat je met name veel snoeit bij de kant die het ‘minst ontwikkeld’ is. Het lijkt niet direct intuïtief, maar bomen en struiken groeien het hardst nadat je ze flink snoeit. Daarom kan het goed zijn om de kant die nu het minste groeit en eventueel zelfs kale plekken vertoont, juist flink onder handen te nemen.

  3. Snoeien maar!

  Alles klaar? Heb je het goede gereedschap, een stevige ladder en een goed idee van wat je wilt? Dan is het tijd om te beginnen.

  Snoei nooit meer dan 20% van de takken weg, omdat je anders teveel voedsel van de plant ontneemt. Let er ook op wat je wegsnoeit: enkel takjes, om zo het uiterlijk van de boom te veranderen? Of dikkere taken, als er bijvoorbeeld overlast is van een tak die te dicht bij de woning komt.

  Voor een heg kun je beter goed opletten wat je afsnoeit. Vaak liggen vrij dicht onder de oppervlakte wat dorre takken, die niet voldoende zonlicht krijgen. Zorg ervoor dat je deze bedekt houdt om de struik mooi groen en dichtbegroeid te houden; en er zeker van te zijn dat deze dorre, kale plekken – én eventueel je buren aan de andere kant van de heg! – niet plots zichtbaar worden na een iets te enthousiaste snoeibeurt.)


  Vind een hovenier in de categorie Bomen / struiken snoeien

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.