Bomen / struiken rooien of verwijderen

Wellicht heb je een nieuw huis gekocht, waar je als erfenis van de vorige bewoners nog een aantal forse struiken geërfd hebt. Of je wilt eindelijk van de boom af die al jaren de zon tegenhoudt, of in de herfst veel bladeren rommel in de tuin geeft.

Misschien is het juist geen ‘ongewenste’ boom, maar een zieke boom die niet meer gered kan worden; of een boom die door een flinke storm ontworteld is en een risico is geworden.

Door het rooien of verwijderen van bomen en struiken kun je veel ellende voorkomen, bijvoorbeeld van een omvallende boom of van een kniediep bladerdek in de herfstperiode.

 • Mogelijkheden verwijderen bomen / struiken

  Als eerste zal je moeten nagaan in hoeverre het sowieso mogelijk is om de bomen of struiken te verwijderen. Het kan best zo zijn dat het voor jou een enorme irritatie is, het kan zomaar zijn dat de gemeente dit anders ziet.

  Voor het kappen van bomen is een zogenaamde omgevingsvergunning nodig, die ook nog wel eens kapvergunning genoemd wordt. Dit is soms zelfs al nodig als je alleen een aantal grote takken wilt rooien.

  De eisen voor het verlenen van een kapvergunning kunnen verschillend zijn per gemeente. Over het algemeen, zullen de meeste gemeentes instemmen met het verwijderen van de boom, als deze:

  • Gevaarlijk is voor de omgeving
  • Veel schaduw oplevert
  • Het uitzicht belemmert
  • Ziek of in erg slechte staat is
  • Te dicht op een andere boom staat
  • Te dicht bij de erfgrens staat
  • Schade toebrengt aan kabels, buizen (riolering, leidingen) of bestrating

  Als je wilt informeren naar een dergelijke vergunning, kun je als eerste via het omgevingsloket erachter komen wat in jouw gemeente de regels hiervoor zijn. Of loop gewoon een keertje binnen in het gemeentehuis.

 • Werkwijze

  Heb je de vereiste omgevingsvergunning op zak? Mooi, dan is alles gereed om de boom of grote struik in kwestie te verwijderen! Alhoewel veel mensen erover denken om dit zelf te doen, is het altijd aan te raden om dit te laten uitvoeren door een hovenier. Dit geldt met name voor (grotere) bomen.

  Een hovenier kan je eerst voorzien van gedegen advies over de specifieke werkwijze, aangezien zij exact weten waar rekening mee te houden.

  Ook kunnen zij je informeren over de manier waarop ze te werk gaan. Zo kan het in sommige gevallen nodig zijn om een hoogwerker in te schakelen, wat tot extra kosten kan leiden. Echter zullen andere hoveniers de klus klimmend afdoen. Wat natuurlijk weer scheelt in de portemonnee!

  Na het afzagen van de boom, zal er nog een boomstronk blijven staan. Dat is de plek waar de boom overgaat in de wortels, onder de grond.

  Wanneer je te maken hebt met een klein boomstronk dan kun je deze waarschijnlijk nog uitgraven. Maar vaak blijkt dat de boomstronk al zo diep geworteld is dat uitgraven vrijwel onmogelijk is. Een stobbenfrees biedt hier uitkomst. Met een stobbenfrees worden de boomstronk en de wortels in de grond tot snippers gefreesd.

  Wil je weten of jouw boomstronk uitgegraven kan worden of dat er misschien toch naar andere oplossingen gekeken moet worden? Neem dan gerust contact op met een van de hoveniers hier op de website, die jou graag van advies voorzien.

 • Restanten

  Vaak kun je zelf nog bedenken wat je met de verwijderde boom wilt doen. Zo kun je het laten zagen op open haard formaat om je hout hok aan te vullen. Dit is natuurlijk ideaal als je zelf een haard hebt.

  Geen haard? Dan kun je je hovenier vragen om het te laten versnipperen tot houtsnippers. Leuk om te gebruiken als terras, of pad – of wellicht onder het speeltoestel van de kinderen.

  Tenslotte kan de boom ook in zijn geheel afgevoerd worden.

 • Kosten

  De kosten voor het rooien of verwijderen van bomen/struiken is afhankelijk van de hoogte ervan.

  Hoogte is echter niet de enige prijsbepaler. Zo speelt ook de leeftijd van de boom zelf een belangrijke rol. Een jonge boom is makkelijker te kappen dan een oude boom.

  Ook zal een boom die dichtbij gebouwen staat of over gebouwen of schuren heen hangt voorzichtiger gekapt moeten worden. Neem voor de verschillende mogelijkheden gerust contact op met een van de hoveniers op deze website.


  Vind een hovenier in de categorie Bomen / struiken rooien of verwijderen

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.