Blokhutten en tuinhuizen

Je kent het vast wel: waar laat je al dat gereedschap dat er onvermijdelijk meekomt bij het hebben van een tuin? Om nog maar te zwijgen over die onhandige grasmaaier, of dat opblaaszwembadje voor de kinderen.

Dan is er ook nog de tuinslang, tuinmeubels die je niet direct nodig hebt – of die je tijdens de wintermaanden wilt opslaan. En vergeet de fietsen niet, die ook beter af zijn als ze binnen gestald kunnen zijn, buiten het bereik van de natuurelementen.

Een blokhut of tuinhuis kan een enorme uitkomst zijn. Niet alleen staat het erg gezellig, het biedt dé oplossing als het aankomt op de opslag van alle bovengenoemde zaken.

  • Plaatsen blokhut of tuinhuis

    Misschien heb je geen schuur bij je huis, of wellicht knalt deze ook al bijna uit elkaar van de hoeveelheid spullen die erin zitten. Dan is het tijd om na te denken over het (laten) plaatsen van een blokhut of tuinhuis.

    Al je spullen uit zicht, en vaak goedkoper en makkelijker dan je denkt! Een hovenier helpt je graag bij de voorbereiding en plaatsing van je blokhut of tuinhuis; zodat je zeker weet dat deze goed geplaatst wordt, en niet bij de eerste storm uit elkaar valt…

    1. Kiezen voor tuinhuis of blokhut
    De mogelijkheden van tuinhuizen zijn eindeloos. Ze komen in alle vormen en maten, gemaakt van verschillende soorten materiaal – waaronder kunststof, hout of metaal. Ook kunnen ze een overkapping of kleine veranda hebben; of juist veel opbergruimte.

    Wellicht lijkt het meer op een kleine woning, qua inrichting. Of misschien wil je het juist vooral gaan gebruiken als fietsenstalling. Denk goed na over de functie die jouw tuinhuis zal gaan vervullen, hoeveel ruimte je ervoor hebt, en wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn qua smaak.

    2. Vergunning nodig voor tuinhuis?
    Het is gelukkig lang niet altijd nodig om een vergunning te hebben voor het aanleggen van een tuinhuis. Toch is het goed om dit in je achterhoofd te houden: zodra een tuinhuis groter wordt dan een bepaald aantal vierkante meter en hoger dan een x aantal meter, verandert dit namelijk. Dan zal je wel eerst langs de gemeente moeten voor goedkeuring. De exacte toegestane grootte van een tuinhuis zal per gemeente variëren, daarom kun je het beste zelf kijken wat voor jouw woonplaats van toepassing is.

    Ook kan het in bepaalde kwetsbare gebieden, zoals in een oeverzone, niet zonder meer toegestaan zijn. Als je helemaal zeker wilt zijn, kun je dit voorleggen aan een hovenier – of zelf bij de gemeente informeren.

    3. Voorbereiden grond
    De keuze voor het tuinhuis gemaakt, en jezelf ervan verzekerd dat het toegestaan is? Dan begint de voorbereiding. Een hovenier zal je stap bij stap door het proces heenlopen. Als eerste bepaal je natuurlijk waar het huisje geplaatst zal worden in je tuin.

    Daarop wordt die ruimte afgezet met paaltjes en draad, waarna de grond vlak gemaakt wordt. Ook is het in deze fase noodzakelijk om na te denken over het aanleggen van stroomkabels, als je stroom wilt in je tuinhuis.

    4. Fundering plaatsen
    Als tweede zal de grond uitgegraven moeten worden (circa 15 cm). Langs de rand van het afgegraven gedeelte wordt betimmering geplaatst, wat als functie heeft om het beton van de fundering op zijn plaats te houden.

    Daarna wordt er beton in gegoten, wat als fundering voor het tuinhuis dient. Over het algemeen zal dit enkele dagen moeten uitharden, waarna de betimmering verwijderd kan worden en de fundering klaar is.

    5. Tuinhuis plaatsen
    Op de fundering zal het tuinhuis opgebouwd worden; of geplaatst kunnen worden, als het om een prefab exemplaar gaat. De exacte opbouw zal per tuinhuis verschillen.

    Wel is het belangrijk om onbehandeld hout altijd van tevoren te behandelen met een schimmelwerend middel. Houd ook constant bij het plaatsen van de balken rekening mee of het geheel goed verankerd en waterpas is, om latere problemen te voorkomen.

    6. Afwatering plaatsen
    Evenals bij een normaal huis, is ook bij een blokhut of tuinhuis goede afwatering cruciaal. Als regen- of smeltwater immers niet goed weg kan lopen, zullen er snel lekkages ontstaan. Zorg daarom voor een goede afwatering, bijvoorbeeld door middel van dakgoten.

  • Kosten tuinhuis of blokhut

    De prijzen van het plaatsen van een tuinhuis lopen ver uiteen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een prefab exemplaar, waarmee je de kosten laag kunt houden. Echter zal een groot tuinhuis dat van de grond af opgebouwd wordt vele malen duurder zijn.

    Nodig gerust eens een hovenier uit om langs te komen en de situatie ter plekke in te schatten en je wensen te horen. Deze kan je uitstekend advies geven over de mogelijkheden en het prijskaartje dat aan je ideale tuinhuis hangt.


    Vind een hovenier in de categorie Blokhutten en tuinhuizen

    Kosten tuinhuis of blokhut
Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.