Beregening / besproeiing

Om je prachtige tuin ook tijdens warme zomers in goede conditie te houden, is goede beregening of besproeiing onmisbaar. Hiermee geef je planten voldoende water om te kunnen overleven én floreren – wat ze niet zouden kunnen als je ze aan hun lot overlaat. Droge grond geeft immers geen voeding.

Bij beregening krijgt, de naam zegt het al, je tuin van tijd tot tijd een ‘regenbui’. Geen echte, natuurlijk, maar door een kunstmatig systeem van waterbesproeiing boots je het effect van een goede regenbui na. En je planten zullen genieten van het frisse water!

Besproeiing gebeurt vaak via een wat simpeler (en goedkoper) systeem. Denk daarbij aan de traditionele gieter, of aan een tuinslang. Veel mensen geven hier nog de voorkeur aan.

Echter heeft lang niet iedereen zin om deze tijd aan de bewatering van de beplanting te besteden. Speciaal voor degenen onder ons die ons deze tijd niet kunnen of willen veroorloven, bestaan er uitstekende alternatieven.

 • Hoe werkt beregening?

  De meeste vormen van beregening werken volgens een automatisch systeem. Hiermee geef je voldoende water op exact het juiste tijdstip, waardoor het water en overige voedingsstoffen het beste worden opgenomen door de plant.

  Met een automatisch beregeningssysteem kun je instellen dat er bijvoorbeeld om zes uur in de ochtend gesproeid wordt, nog voordat de zon opkomt – zodat de planten er het meeste profijt van hebben.

  Vroeg in de ochtend kan het water nog tot aan de wortels van de planten in de grond komen. Als het dan later op de dag warmer wordt, kunnen de planten nog putten uit deze opgeslagen voorraad en de vochtige grond waar ze in staan.

  De bediening van zo’n beregeningssysteem kan gebeuren door middel van een simpele tijdsklok, al zijn er tegenwoordig ook veel toepassingen die op WiFi werken. Zo kun je kiezen voor een systeem dat technieken van het Internet of Things verwerkt.

  Als voorbeeld hiervan kun je met een dergelijke IoT oplossnig ook op afstand – met je smartphone of computer – het systeem bedienen. Daarnaast kun je via het Internet of Things ook gebruik maken van sensoren, die bijvoorbeeld tijdig aangeven wanneer het tijd is om te sproeien – of, nog beter, die automatisch het systeem inschakelen als het te droog is.

 • Kosten beregeningssysteem

  Een hovenier is goed op de hoogte van de ins en outs van dergelijke systemen, en stelt graag een offerte voor je op als je geïnteresseerd bent om erachter te komen in hoeverre dergelijke beregening winst kan opleveren in jouw situatie.

  Vaak denkt men bij een dergelijk systeem al snel dat het enkel weggelegd is voor ‘the lucky few’. Niets is echter minder waar. Ook voor kleinere tuinen en portemonnees kan er al van alles mogelijk zijn – en kan een beregeningssysteem vrij simpel geïnstalleerd worden.

 • Besproeiing van de tuin

  Gaat het installeren van een volledig geautomatiseerd beregeningssysteem je nog net iets te ver? Of wil je graag zelf meer betrokken zijn bij het besproeien van je tuin? Dan zijn er nog veel meer mogelijkheden om planten van hun welverdiende, verfrissende water te voorzien.

  Automatische besproeiing
  Je kent het wel: de automatische sproeier op het grasveld die ’s avonds vanzelf aanspringt, en een waterboog op een vaste plaats om zich heen sproeit. Deze – vaak voordelige – optie kan erg goed werken om met minimale moeite een relatief groot stuk van je tuin in één keer te bewateren. Deze zal echter wel steeds handmatig verschoven en/of aangesloten moeten worden.

  Handmatige besproeiing
  Nog steeds favoriet, met name bij mensen met jonge kinderen! Een lange slang, die aangesloten wordt op het waternet – en vervolgens spuit de straal al uit de sproeikop. Waterpret gegarandeerd – en vaak zal het thuis dringen zijn wie van jullie het klusje op zich mag nemen!

  Of wat dacht je van de eeuwige klassieker: een gieter vullen bij de kraan, en vervolgens de tuin doorlopen om te genieten van de warme zomeravond, de heerlijke geuren en kleuren in je tuin, al het leven van de natuur om je heen… Zeg nu zelf, dat klinkt toch ook geweldig?

  Mocht je geen budget of interesse hebben in een automatisch systeem, maar tegelijkertijd te weinig tijd hebben om je tuin regelmatig van water te voorzien: neem eens contact op met een hovenier in de buurt. Vaak kan deze hier meer voor je in betekenen dan je denkt, en daar hoeft lang niet altijd een automatische oplossing aan te pas te komen!

  Besproeiing van de tuin
 • Tips bij besproeiing

  Toch zelf je tuin van water blijven voorzien? Houd dan rekening met de gouden regels van sproeien – anders kun je je tuin meer schade aanrichten dan dat je goed doet.

  1. Sproei gelijkmatig: zorg dat de planten niet van kurkdroog naar kletsnat gaan, maar houd het altijd iets vochtig.
  2. Liever te weinig dan te veel: bloemperken (de zogenaamde borders) kan je beter niet te vaak sproeien, een tot twee keer per week kan al voldoende zijn. Maak jezelf er ook niet makkelijk vanaf door ineens heel veel water te geven: beter regelmatig kleine beetjes dan ineens heel veel!
  3. Sproei in de avond of vroege ochtend: zo krijgen de planten de beste kans om het water op te nemen. Vermijd hoe dan ook het sproeien in de zon, aangezien je planten hierdoor kunnen verbranden.
  4. Houd bladeren droog: natte bladeren lopen een hoog risico op ziektes. Bovendien zullen ze overdag eerder verbranden door de zon.
  5. Sproei doelgericht: je doet de plant meer kwaad dan goed als je steeds hetzelfde gedeelte bewatert. Sproei ook ruim om de plant heen, om er zeker van te zijn dat de volledige wortel water ontvangt.


  Vind een hovenier in de categorie Beregening / besproeiing

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.