Beplanting

Beplanting is het belangrijkste onderdeel van je tuin. Dit geeft het immers zijn kleuren, en zijn pracht en praal. Zonder beplanting zou het maar een kale boel zijn, daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat voor planten je in je tuin zou willen hebben.

Een goede eerste stap is het maken van een beplantingsplan. Hierin geef je aan wat voor een beplanting je op het oog hebt, en waar in de tuin dit geplant dient te worden. Een hovenier kan je advies geven en helpen bij het opstellen van een plan.

  • Grondonderzoek

    Een grondig grondonderzoek is een belangrijke eerste stap om te nemen voordat je begint aan de beplanting. Zo is het belangrijk om, voor je de planten koopt, te weten wat de ondergrond is.

    Is je grond erg nat? Dan kan bijvoorbeeld drainage nodig zijn voordat de planten geplaatst kunnen worden. Heeft de grond lang te maken gehad met zware objecten of voertuigen die erop stonden? Dan zal er eerst goed gespit moeten worden om de grond weer open te slaan.

    Als je niet zeker weet wat de staat van de grond in je tuin is, kun je een grondmonster nemen. Het is altijd raadzaam om voor de meest accurate uitkomst hiervan een hovenier in de arm te nemen. Deze kan je ook adviseren over de beste manieren van bemesting.

  • Plaatsing beplanting

    Bij het kiezen van de beplanting moet je rekening houden met waar je het in de tuin wilt plaatsen. In de volle zon, op een plek met halfschaduw, of constante schaduw? Nagenoeg alle planten hebben een label waarop staat aangegeven wat de beste plek ervoor in je tuin is. Dit wordt meestal aangegeven door een symbool.

    • Open zon: de plant gedijt het beste in de volle zon. Dit komt neer op 6 of meer uur zon per dag.
    • Halfzwarte zon: de plant kun je het beste in de halfschaduw plaatsen. Hierbij heeft het minstens 4 uur zon per dag nodig.
    • Zwarte zon: plaats deze plant in de schaduw, op een plek die minstens 2 uur zon per dag krijgt.

    Plaatsing beplanting
  • Plaatsing borders

    Het is verre van gemakkelijk om mooie bloemperken in je tuin te realiseren. De planten groeien namelijk constant door, waardoor de ene te dominant wordt en soms anderen juist compleet verdwijnen. Een hovenier kan je het beste adviseren over de mogelijkheden, en je informeren over welke planten wel of juist niet samengaan in je border.

    Belangrijk is om in ieder geval rekening te houden met het volgende:

    1. Varieer in de verschillende plantensoorten in je border, maar niet te veel. Plant minstens drie tot vijf stuks van dezelfde soort vaste planten om te voorkomen dat het te chaotisch en verspreid wordt.
    2. Houd bij het planten van een border rekening met de individuele planten en hoe dit samen zal gaan. Denk daarbij aan bloeitijd, kleur, grootte en blad. Kies bij voorkeur planten die elkaar aanvullen: dus met afwijkende bloeitijden, kleur en bladvormen.
    3. Plant de planten die laag bij de grond blijven aan de voorkant van de border. Verder naar achteren toe kun je steeds meer kiezen voor hogere planten. Planten die vrij ‘luchtig’ zijn van blad kun je beter vooraan plaatsen.
    4. Houd rekening met de grootte van je tuin. Bij een kleine tuin of een klein border kun je het beste niet te veel planten met een relatief korte bloeitijd kiezen. Dan zal je tuin immers de meeste tijd ‘kaal’ blijven.
    5. Voeg ook wat wintergroene planten toe aan je border, om het hele jaar door een element van kleur te houden. Goede keuzes hiervoor zijn een buxusbol, siergras, helleborus of maagdenpalm.
    6. Houd je tuin rustig door herhaling van bepaalde plantengroepen of bepaalde kleuren. Kies daarom een paar hoofdplanten en –kleuren uit, die steeds blijven terugkomen en aangevuld worden door wat afwijkende beplanting.
    7. Heb je veel of weinig tijd aan je tuin te besteden in het seizoen? Als je nu al weet dat je niet elke dag in de tuin bezig kunt zijn, kies je beter voor sterkere plantensoorten.
    8. Genoeg ruimte? Maak dan je tuin extra spannend door de hoogte en elegantie van een boom toe te voegen.

  • Plaatsing heggen

    Wellicht heb je in je plannen opgenomen om een natuurlijke tuinafscheiding te plaatsen, in de vorm van een heg of haag. Goede keuze! Het is een prachtige manier om je tuin in verschillende gedeeltes op te delen. Daarnaast is het ook een gewilde plek onder vogels, die een nestje willen maken of een plek zoeken om te schuilen.

    Er zijn veel verschillende keuzes als het aankomt op heggen. Zo zijn er grote, die bijna als schutting functioneren; tot aan kleine haagjes, zoals de buxus, die vaak niet hoger dan de knie reikt.

    Ook kun je kiezen tussen bladverliezende heggen, en heggen die het hele jaar door groen blijven. Met een bladverliezend heg zal er in het najaar en de winter meer inkijk zijn als er gaten in het gebladerte vallen. Rond deze periode zal je echter ook veel minder vaak buiten in de tuin zijn, waardoor het minder hinderlijk is dat er gaten in de heg vallen.

    Een populaire optie is het plaatsen van een scherm waar klimplanten tegenaan kunnen groeien. Hiervoor heb je minder ruimte nodig dan voor een heg of haag; maar nog steeds een groene afscheiding.

    Populaire keuzes van struiken en klimplanten om een heg mee te vormen zijn onder andere de volgende:

    • Beukenhaag: per meter heb je vijf tot zeven stuks nodig. Pas laat in het voorjaar zal hier nieuw blad aan komen.
    • Haagbeuk: per meter heb je vijf tot zeven stuks nodig. Al vroeg in het voorjaar zal er blad aan komen. Ook geschikt voor een vochtige grond.
    • Liguster: per meter heb je zeven tot negen stuks nodig. Een stevige groeier, die soms, in zachte winters, groen blijft.
    • Taxus: per meter heb je drie tot vijf stuks nodig. Pas op: deze struik is giftig! Niet geschikt voor jonge kinderen en huisdieren, dus.
    • Hulst: per meter heb je drie tot vijf stuks nodig. De struik prikt wel door de stekelige bladeren.
    • Blauweregen: Klimplant die snel groeit, en het beste gedijt in zon of halfschaduw.
    • Klimhortensia: Klimplant die snel groeit. Kan op alle plaatsen, zowel in de schaduw als in de zon.
    • Klimop: Klimplant die heel snel groeit en oersterk is, maar ook om veel onderhoud vraagt.
    • Clematis: Klimplant die snel groeit en andere planten beschutting geeft. Gedijt het beste in zon of halfschaduw.


    Vind een hovenier in de categorie Beplanting

Deel deze pagina

Opdracht plaatsen

Op zoek naar een hovenier? Plaats dan gratis je opdracht en ontvang direct reacties van hoveniers die jouw klus kunnen klaren.

Plaats je opdracht

Uitgelicht profiel

Tuinsiesta

Tuinsiesta
Algemeen | Halsteren

Tuinsiesta realiseert met ruim 25 jaar ervaring tuinen van hoge kwaliteit. Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen is Tuinsiesta ook gespecialisee...

Naar profiel
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Toevoegen aan offertelijst Kies de gelegenheid waarvoor je een offerte wilt aanvragen bij:
Hoveniersbedrijf Sander Braat
Toevoegen niet mogelijk Het is niet mogelijk om deze hovenier aan je offertelijst toe te voegen, omdat de geselecteerde gelegenheid [[dienst]] niet door deze hovenier wordt aangeboden. Annuleer of wis je offertelijst en kies een nieuwe gelegenheid.